Logotyp Sveriges Riksbank. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Nytt räntebesked kommer i dag

"Negativ ränta en svår fråga"
1:12 min

Riksbanken kommer under förmiddagen med sitt räntebesked. Vid förra mötet sänktes reporäntan till noll procent för att få inflationen att börja stiga mot målet två procent - och det har talats om negativ ränta.

Inflationen har fortfarande inte börjat röra sig uppåt och det finns en möjlighet att sänka till negativ ränta, sa vice riksbankschef Per Jansson för några veckor sedan.

– Vi måste ha alternativa planer och det finns ju ett litet utrymme kvar när det gäller räntepolitiken. I teknisk mening så vet vi hur man implementerar en negativ ränta.

– Det krävs ytterligare en del jobb kring huruvida det är önskvärt att ha en negativ ränta. Det finns ju inget land som har haft ordentligt negativa marknadsräntor så det är en svår fråga, sa Per Jansson.

Det är lite av otrampad mark det här med negativ styrränta och det är ingen bedömare som tror att Riksbanken kommer att ta till det redan i dag.

Utan alla väntar sig att reporäntan kommer att ligga kvar på noll. Speciellt som den senaste inflationssiffran hamnade i linje med Riksbankens prognos.

Men fortfarande ligger inflationen på minus 0,2 procent och det är alltså långt kvar till målet två procent och en majoritet av analytikerna tror att Riksbanken i dag kommer att markera genom att ändra förutsägelsen om när nästa räntehöjning kommer, en av dem är Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

– Skulle man behöva vidta ytterligare årgärder så tror vi att det man gör i första hand är att säga att räntan kommer att ligga kvar på noll ännu längre än till sommaren 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".