Rubel
1 av 3
Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
rubel
2 av 3
Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Rubel
3 av 3
Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Fallande rubel ger historisk räntehöjning

"Ett ekonomiskt krig pågår"
2:13 min

Ryssar vaknar idag till en historisk räntehöjning av centralbanken. Banken agerade i natt med en höjning av styrräntan med drygt tio procent till 17 procent. Beslutet taget mitt i natten är ett desperat försök att rädda rubelns värde efter en måndag då valutan förlorat mer än tio procent mot dollarn.

Begynnande panik heter det i tv-kanalen Vestis nyhetssändningar efter att rubelns värde rasat mer än tio procent. Trots att rubelraset pågått oavbrutet dagligen var det först igår som statskontrollerad tv börjat rapportera om panik.

Den känslan var ingen nyhet för vanliga ryssar, som redan i panik försökt göra sig av med sina rubel genom att köpa kapitalvaror och av oro för att priserna kommer stiga dramatiskt efter nyår.

Så samtidigt som köerna ringlade långa på elektronikfirmor och möbeljätten IKEA vid ettiden i natt kom Centralbankens besked om en chockhöjning av styrräntan med dryga tio procent till 17 procent.Ett försök att rädda rubeln, få kapitalet att stanna i landet och vanliga ryssar att sluta sälja av sina rubel och behålla dem på banken. Men också en åtgärd som visar hur illa det är ställt.

Försäljningsrekord rapporteras från möbeljätten till lyxbilmärken som Audi och Porsche när ryssar gör sig av med sparade rubler, vars värde på ett år halverats. Efter nyår kommer priserna stiga med minst 15 procent och den ryska ekonomin går in i recession. Men orsaken till att landets valuta nu inte är värd mer än den indiska rupien förklaras av ekonomen Alexander Karejevskij.

– Ett ekonomiskt krig pågår mot oss från omvärlden, det är sanktionerna och det är oljepriset som rasar, sa Karejevskij till Vesti inatt, vars lösning på problemet är mer statlig kontroll.

Hittills har ryska centralbanken försökt försvara valutan genom att stödköpa för motsvarande 80 miljarder dollar, utan att fallet har bromsats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".