Stefan Ingves, Riksbankschef, ränta, riksbanken
Stefan Ingves, chef för riksbanken. Foto: TT

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Den viktigaste styrräntan, reporäntan, kommer även fortsättningsvis att ligga på 0 procent. Inflationen kommer att stiga till 2016, säger riksbankschef Stefan Ingves.

– Inflationen blir lite lägre än tidigare för att oljeprisrena har fallit så mycket. Då tror vi att detta är en bra signal och att det är lagom och lämpligt att göra så här just nu.

När det inte har hänt något med inflationen sedan ni införde nollränta - hade det då inte varit bra att redan nu vidta andra åtgärder, som negativ ränta eller stödköp av obligationer?

– Vi har inte sett behovet av det. Givet de bedömning vi har gjort så tror vi att inflationen kommer att stiga och vara uppe i 2 procent 2016, och det tycker vi är en lagom bana.

Kommer sådana åtgärder vid nästa möte?

– Det kan jag inte uttala mig om idag. Det beror alldeles på vad som händer i världen. Om vi har rätt i vår prognos ligger vi kvar på nollränta, händer det något annat får vi ompröva.

Funderade ni på det vid det här mötet?

– Det har inte varit en frågeställning, säger riksbankschefen.

Styrräntan har legat på rekordlåga noll procent sedan slutet av oktober.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".