Australiens premiärminister Tony Abbott och hans hustru Margareta lägger blommor vid ett minnesmärke nära platsen där det tragiska gisslandramat utspelade sig i går. Foto: Peter Parks/ Afp/ TT.
1 av 5
Premiärminister Tony Abbott och hans fru Margareta lägger blommor vid en minnesplats nära platsen där det tragiska gisslandramat utspelade sig i går. Foto: Peter Parks/ AFP/ TT.
En kvinna köar för att lägga blommor vid minnesplatsen för de som dog vid gisslandramat i Sydney i går. Foto: Peter Parks/Afp/TT.
2 av 5
En kvinna köar för att lägga blommor vid minnesplatsen för de som dog vid gisslandramat i Sydney i går. Foto: Peter Parks/AFP/TT.
Ett hav av blommor växer fram i Sydney efter gisslandramat där tre personer dog. Foto: Steve Christo/Ap/TT.
3 av 5
Ett hav av blommor växer fram i Sydney efter gisslandramat där tre personer dog. Foto: Steve Christo/AP/TT.
En kvinna lägger blommor vid en minnesplats nära stället där en beväpnad man höll flera gisslan för 16 timmar i ett kafé i Sydney. Foto: Steve Christo/Ap/ TT.
4 av 5
En kvinna lägger blommor vid en minnesplats nära stället där en beväpnad man höll flera gisslan för 16 timmar i ett kafé i Sydney. Foto: Steve Christo/AP/ TT.
Två personer ber vid minnesplatsen. Foto: Peter Parks/Afp/TT.
5 av 5
Två personer ber vid minnesplatsen. Foto: Peter Parks/AFP/TT.

Australier i sorg efter gisslandramat

"Tragiskt nog finns det personer i samhället som är beredda att ta till politiskt motiverat våld"
1:08 min

Dagen efter det dödliga gisslandramat i Sydney, Australien, försöker folk förstå varför dådet skedde. Premiärminister Tony Abbot sa på en presskonferens att dådet var politiskt motiverat.

Australiens premiärminister Tony Abbot var samlad när han dagen efter gisslandramat talade på en presskonferens.

– Tragiskt nog finns det personer i vårt samhälle som är beredda att ta till politiskt motiverat våld, säger Tony Abbot.

Samtidigt konstaterade han att det australiska samhället var bra rustat för att ta itu med dessa.

Totalt dog tre personer i gisslandramat som utspelade sig på ett kafé i centrala Sydney. En av de döda var den utpekade 50-årige gärningsmannen Man Haron Monis, som beskrivs som en radikal självutnämnd muslimsk predikant.

Man Haron Monis var misstänkt för inblandning i mordet på sin exfru, dömd för hatbrev och utreddes för sexuella övergrepp. Han var väl känd av polisen, sa Tony Abbot.

Morgonen efter det dödliga gisslandramat stannade många Sydneybor till utanför polisens avspärrningar och lade blommor för att hedra dödsoffren.

Premiärminister Tony Abbot sa vid presskonferensen att tankarna nu går till de oskyldigt döda och deras familjer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".