Heléne Mohlin och Maria Berg. Foto: Adoptionscentrum och Kenneth Rundberg.
Heléne Mohlin och Maria Berg. Foto: Adoptionscentrum och Kenneth Rundberg.

Svårt hitta familjer till barn - trots adoptionsköer

"I bland så lyckas vi dessvärre inte"
1:51 min

Trots att det adopteras färre barn till Sverige och att det är långa köer är det ibland svårt att hitta familjer till alla barn som behöver ett nytt hem.

Antalet barn som adopteras inom det egna landet ökar vilket innebär att barn som adopteras till andra länder blir färre. Men trots det och trots att många i Sverige köar för att få adoptera så är det svårt att hitta familjer till alla barn.

– Man kan väl se i dag att det är svårt att hitta familjer till de barnen som faktiskt har behov av att få en ny familj. Och det är barn som kanske börjar närma sig skolåldern, barn med olika typer av kanske svårare handikapp, som svenska familjer kanske har svårt att tänka sig att acceptera.
I bland så lyckas vi dessvärre inte, säger Maria Berg, verksamhetschef på adoptionsorganisationen barnen framför allt.

Antalet internationella adoptioner minskar över hela världen, en anledning är att fler barn adopteras inom barnets födelseland. I Sverige genomfördes fram till oktober i år 269 adoptioner, att jämföra med 786 samma period för 10 år sedan.

Det finns riktlinjer kring vilka som får adoptera, som bland annat rör ålder. Enligt socialstyrelsens riktlinjer får en person som vill adoptera inte vara över 43 år. Men, menar Heléne Mohlin, kommunikatör på Adoptionscentrum, fler barn skulle kunna få en familj om kommunernas socialnämnder inte tillämpade riktlinjerna som regelverk utan gjorde en personlig bedömning.

– För många av de här familjerna så i bland är lite äldre kan också tänka sig en fyra-femåring och man kan också tänka sig att kanske adoptera ett barn med funktionsnedsättning för att man kanske redan gjort en sådan adoption och känner sig hemma och bekväm med det. Och då hinner man inte med det för att man kanske är 43 och 45 år, säger Heléne Mohlin på Adoptionscentrum.

Det finns alltså flera orsaker till att det inte går att hitta hem till alla barn. Men det är viktigt att det blir rätt när ett barn ska adopteras, säger Maria Berg på Barnen framför allt och att man får ha förståelse för att en familj kan säga nej i bland.

– Vi tycker det är bra när en familj inser sina egna begräsningar. För det kanske i slutänden skulle handla om att barnet inte skulle få det bra i den nya familjen heller, säger Maria Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".