glödlampor
1 av 3
Butiker har bunkrat upp. Foto: Josef Björklund/Sveriges Radio
Emma Hagman Rang energi glödlampa
2 av 3
Emma Hagman Rang på Energimyndigheten hoppas att folk ska välja de nya glödlamporna. Foto: Josef Björklund/Sveriges Radio
glödlampa
3 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Gamla glödlampan fortsätter att säljas trots förbud

"Lågenergi och sånt har jag inte begripit mig på"
1:49 min

Trots att den gamla tidens glödlampor sedan länge är förbjudna för tillverkning inom hela EU säljs de både i butiker och på nätet. Det finns även nytillverkade lampor att få tag i, många kunder föredrar den elslukande men begripliga glödlampan.

– Jag har handlat jättemycket gamla glödlampor, vanliga 25-watts. Jag inser att jag börjar bli gammal eftersom det är dem som jag förstår mig på. Jag vet vad det är jag köper. Alla de här nya LED, lågenergi och sånt har jag helt enkelt inte lyckats begripa mig på, säger Minna Lundberg. 

Anledningen till att det fortfarande går att köpa den gamla tidens glödlampor, trots att de sedan drygt två år tillbaka inte får tillverkas eller importeras för hushållsbruk i EU, är att vissa butiker likt den i Bromma bunkrat och då får sälja slut dem man har i lager.

Den gamla sortens glödtrådslampor nytillverkas fortfaramde. De får nämligen säljas under beteckningen speciallampor och ska då egentligen inte användas i hemmet, vad kunden sedan väljer att använda den till är en annan sak.

Idén med förbudet var att minska energiförbrukningen, så Energimyndigheten hoppas att folk ändå väljer den nya generationens lampor som lågenergi- och LED-lampor.

– Vi vill ju främja mer effektiva produkter, samtidigt som de självklart ska vara bra. Finns det undantag så kommer glödlamporna att finnas kvar och det vill vi inte, säger Emma Hagman Rang, jurist på Energimyndigheten.

Lagstiftningen kan komma att bli tydligare, tror Emma Hagman Rang.

– Inom kort ska förordningarna förbättras och då är det en stor diskussion om man kan täppa till det här med specialprodukter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".