Händer på tangentbord framför skärm med Facebook på.
Skriv gärna din åsikt om Ekots avslöjande under hashtagen #kvinnoregistret. Foto: TT

Upprörda känslor efter #kvinnoregistret

"Vem kan man egentligen lita på?"
1:18 min

På sociala medier ställer sig många frågande till varför polisen väljer att fokusera på brottsoffer istället för gärningsmän i polisregistret med utsatta kvinnor. Avslöjandet väcker starka känslor under hashtagen #kvinnoregistret.

På Twitter under hashtagen kvinnoregistret skriver socialdemokraten Veronica Palm följande: "Tycker att polisen kunde använda sina resurser till att få kvinnomisshandlare fällda i domstol istället."

Partiet Feministiskt initiativ skriver: "Om vi inte kan lita på polisen, vem kan vi då lita på?

Reaktionerna på Twitter och Facebook lät inte vänta på sig efter Ekots avslöjande om att Stockholmspolisen registrerat kvinnor som blivit utsatta för misshandel. I registret har polisen också gjort noteringar som beskriver kvinnor som krångliga, psykiskt sjuka och även deras etnicitet i vissa fall.

Flera är också oroliga över att registret kan komma att avskräcka kvinnor som lever under hot och våld från att polisanmäla.

Veronica Svärd, doktorand i socialt arbete och aktiv i Feministiskt initiativ twittrar: Polisen registrerar kränkande uppgifter om kvinnor som anmäler män för misshandel. SKÄRP ER!

Ekots avslöjande har också fått personer att berätta om egna upplevelser där de känt sig missförstådda av polisen. På Facebook skriver en kvinna: "Jag har levt i en misshandelsrelation och hade absolut inte känt mig trygg om jag gått till polisen och de hade agerat så här."

Även om de flesta är kritiska mot registret finns det också de som menar att polisen måste få föra register som kan underlätta deras arbete.

Följ hashtaggen #kvinnoregistret på Twitter för att delta i diskussionen

Relaterat

Mer om Kvinnoregistret

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".