Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: TT
1 av 2
Hundratusentals elkunder fortfarande är kvar i mycket dyra elavtal, utan att veta om det. Foto: TT.
Hundratusentals elkunder fortfarande är kvar i mycket dyra elavtal, utan att veta om det. Foto: Fredrik Sandberg / TT.
2 av 2
Hundratusentals elkunder fortfarande är kvar i mycket dyra elavtal, utan att veta om det. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Många elkunder kvar i dyra elavtal

"Behov för tvingande krav"
1:25 min

Många elbolag struntar i att informera sina kunder om ofördelaktiga elavtal. Det innebär att hundratusentals elkunder fortfarande är kvar i mycket dyra elavtal utan att veta om det. Nu utreder Energimarknadsinspektionen en regelförändring.

– Eftersom det ser ut som det gör, att alla inte följer rekommendationerna så tror vi att det finns behov för tvingande krav för företagen att informera. Vi tror också att flyttprocessen måste förenklas, säger Sara Sundberg, som är avdelningschef för konsumenträtt på Energimarknadsinspektionen. 

För att få el efter en flytt måste en elkund kontakta det företag som äger elnätet i området. För att få ett bra pris måste han eller hon också välja elhandelsavtal.

Om inget val görs hamnar kunden automatiskt på ett så kallat anvisningsavtal, vilket ofta är mycket dyrare än andra avtal.

Energimarknadsinspektionen har i flera omgångar kritiserat elbolagen för att de inte informerar sina kunder om det ofördelaktiga i dessa anvisningsavtal, men enligt inspektionen blir det inte så mycket bättre och därför vill man skärpa kraven.

Det handlar dels om att företagen får en större informationsplikt och dels om att förenkla processen när kunderna ska skaffa el till sin nya bostad.

– Det skulle innebära att du som kund kontaktar den elhandlare som du vill sluta avtal med och sedan sköter elhandlaren kontakten med nätföretagen och ser till att du får ett avtal med nätföretaget. Så för kunden skulle det bli en förenkling, säger Sara Sundberg avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

Som det är i dag finns det runt 700 000 personer i Sverige som har de här anvisningsavtalen. Men enligt Energimarknadsinspektionen så är informationen fortfarande för dålig och därför finns ingen annan väg att gå än att gå förbi företagen och ändra i reglerna.

– Vi har sett att de flesta hamnar i anvisningsavtal i samband med flytt. Och genom att förenkla flyttprocessen tror vi att många kommer att undvika att hamna i de här avtalen som ofta är ofördelaktiga för kunden, säger Sara Sundberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".