Jesper Dalbye utanför fängelset. Foto: Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.
1 av 2
I 24 år har Jesper Dalbye jobbat som kriminalvårdare på Vridslöselille statsfängelse. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.
Vridslöselille. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.
2 av 2
Sedan 1859 har Vridslöselille inhyst några av landets tyngsta kriminella. Foto: Anna Landelius/Sveriges Radio.

Brutalt våld vanligare på danska fängelser

Fler gängmedlemmar hamnar på anstalt
2:13 min

På bara två år har antalet våldsamma incidenter ökat med 31 procent på danska fängelser, enligt statistik från den danska kriminalvården. En av de hårdast drabbade anstalterna är statsfängelset Vridslöselille som ligger strax utanför Köpenhamn.

Hör mer om detta i Studio Ett.

Jesper Dalbye arbetar som kriminalvårdare på Vridslöselille.

– Om något skulle hända härinne, om den här piper då ska du bara flytta på dig. Ingen panik, säger han när Ekot hälsar på.

På Vridslöselille sitter 200 av landets tyngst kriminella. Inne på avdelning A1 där Jesper Dalbye just bett mig att ta det lugnt och ställa mig längs väggen om något skulle hända, här är isoleringsavdelningen med de allra värsta. De som inte kan eller bör vistas bland resten av fångarna. De flesta är psykiskt sjuka och här blev nyligen två av Jespers kollegor överfallna av en fånge som skar dem med ett sönderslaget askfat.

Den här typen av händelser blir allt vanligare och det drabbar både personal och intagna, menar Jesper Dalbye.

– Systemet har blivit tagna på sängen av den råhet som de här gängen visar, säger han.

Att allt fler gängmedlemmar hamnar på anstalt har bidragit till ökningen. Fängelsesystemet har inte klarat av att hantera den råhet som dom kriminella gängen visar, tror Jesper Dalbye.

Han får medhåll av Kim Österbye som är facklig ombudsman på danska Fängelseförbundet. Enligt honom finns det även en annan grupp som står för det ökade våldet.

– Vi en liten grupp psykiskt sjuka som inte bör sitta i fängelse över huvudtaget och som vi ser går helt amok i olika situationer, säger Kim Österbye som tycker att dessa personer inte borde sitta på fängelset alls. Men sjukvården har inte nog med resurser för att ta hand om de psykiskt sjuka så allt fler hamnar obehandlade här.

Kim Österbye pekar på att hans medlemmars ökande sjukskrivningar är en konsekvens av det eskalerade oförutsedda våldet. Att ständigt vara på sin vakt har sitt pris, säger han.

– En stor del av medarbetarna riskerar att bli mer sjuka på grund av en hög stressnivå, att du hela tiden ska vara på hundratio procent på vakt efter det oförutsedda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".