Ca 15000 demonstranter tågade genom Dresden igår. De kräver bl a minskad invandring. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio
Cirka 15 000 demonstranter tågade genom Dresden i går. Foto: Daniel Alling/Sveriges Radio.

Nya demonstrationer mot invandring i Tyskland

"Ingen plats för hets och lögner"
2:13 min

I Dresden fortsätter demonstrationerna för minskad invandring till Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel uppmanar demonstranterna att tänka sig för.

Den tyska politiken är splittrad i hur man ska bemöta de allt starkare demonstrationerna i Dresden för bland annat minskad invandring och mot vad demonstranterna kallar för "islamifieringen" av landet.

I går kom ungefär 15 000 personer till demonstrationen.

– Demonstrationer är ingen plats för hets och lögner om folk som kommer till vår land från andra länder, sa förbundskansler Angela Merkel om de så kallade Pegida-demonstrationerna i Dresden.

I går ökade deltagarantalet från 10 000 till 15 000 personer. I början av oktober kom bara några 100. Pegida står för "patriotiska europeer mot islamifiering av västerlandet" och gruppen har i 19 punkter sammanfattat för vad man står för.

Bland annat är man för att asyl bara strikt ges till krigsflyktingar och politiskt och religiöst förföljda.
Däremot ska det enligt Pegida skrivas in den tyska grundlagen att alla som kommer till Tyskland har som plikt att integreras.

Man är också för vad man kallar "bevarandet av Västerlandets kultur, präglad av kristen - och judendom".

Demonstrationerna har av en socialdemokratisk toppolitiker, till exempel, avfärdats som "nazister i kritstrecksrandigt" och den tyske justitieministern Heike Maas använde uttrycket "en skam för Tyskland".

Andra toppolitiker varnar dock för att fördöma alla deltagare. De menar man till exempel måste försöka förstå folks oro. Men förbundskanslern varnade demonstranterna:

– Varje person som går till de här demonstrationerna måste se upp så de inte instrumentaliseras av arrangörerna.

Hon uppmanade också deltagarna att lita på att den tyska regeringen gör allt för att se till att man gör vad man kan för att den ökande flyktingmottaganingen ska ske så problemfritt som möjligt. Något som få bland demonstrationsdeltagarna tror på.

Ekot var på plats i Dresden i går kväll och en av talarna för Pegida vände sig mot beskrivningen av att de skulle vara extremistiska.

– Vi är patrioter, vi älskar vår fadersland, vår hembygd som vi vill skydda, bara för det är vi inga radikaler, sa en taleskvinna. Och hon fick gehör från deltagarna:

"Lügenpresse" - "lögnarpressen" skanderade demonstranterna. De var övervägande män, de flesta vanliga medborgare, men enligt polisen har också flera kända nynazister gått med i demonstrationerna.

Nästa måndag väntas nya demonstrationer i Dresden hållas. I går hölls också ytterligare en motdemonstration. Den här gången kom cirka 6 000 personer till den, förra veckan var det 9 000 motdemonstranter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".