Foto: TT och Sveriges Radio.
Agneta Ramberg. Foto: TT och Sveriges Radio.

Ramberg: Värsta attacken någonsin från de pakistanska talibanerna

Ramberg: Attacken kommer i direkt hämnd
2:32 min

Ekots utrikeskommentator, Agneta Ramberg, menar att skolmassakern i Pakistan är den värsta attacken från de pakistanska talibanerna någonsin. Minst 130 personer, både skolpersonal och elever, har dödats i Peshawar i nordvästra Pakistan, där talibaner intagit en skola.

– Det är den värsta attacken från de pakistanska talibanerna. Detta är bortom någonting de någonsin har gjort förut, säger Agneta Ramberg.  

Tusentals pakistanier har dött i attacker från de pakistanska talibanerna, under de senaste sju åren. Området  Peshawar har varit illa utsatt förut, och det har bland annat skett attacker mot skolor, berättar Ramberg.

– Men det här på en helt annan skala, säger hon.

Varför kommer den här attacken nu?

– Den kommer i direkt hämnd. Det pågår nämligen en stor pakistansk arméoffensiv mot talibanerna uppe i gränsområdena till Afghanistan, norr om Peshawar, säger Agneta Ramberg.

Offensiven började i somras och den har varit effektiv. Ramberg menar att den måste ha skadat talibanerna. En talesman för talibanerna har sagt att skolmassakern är en direkt hämnd för den offensiven.

– Den pakistanska staten dödar talibanernas familjer och vi vill att de ska känna samma smärta, sa talesmannen. Därför valde talibanerna en av skolorna som armén äger och driver, säger Agneta Ramberg.

Det är knappast en överdrift att säga att Pakistan inte kan hantera talibanerna?

– Nej, det är knappast en överdrift att säga så, säger Agneta Ramberg, Sveriges Radios utrikeskommentator.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".