ÖB Sverker Göranson. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Nivån är för låg, enligt ÖB Sverker Göranson. Foto: Claudio Bresciani/TT.

ÖB: Pengarna räcker inte för att stärka Försvaret

"Ska vi kunna hoppa 1,70 eller nöja oss med 1,50?"
1:12 min

I dag ger Försvarsmakten besked om att pengarna inte räcker för att uppfylla de mål som riksdagen har satt upp för att stärka försvaret.

– Jag skulle beskriva förmågan som att den är låg, men den har en initial spets som är bra. Men den är inte tillräckligt uthållig, det vill säga den kommer inte att klara av att verka under längre tider, säger överbefälhavare Sverker Göranson.

Alliansen och Socialdemokraterna enades i försvarsberedningen och lade i maj fram sin analys av det svenska försvarsbehovet. Det är något som Miljöpartiet i regeringsställning också ställt sig bakom.

Man ser bland annat ett behov av nya JAS-plan, kryssningsrobotar och ubåtar.

ÖB Sverker Göranson håller med om politikernas slutsatser men säger att Försvaret behöver avsevärt mycket mer pengar för att genomföra dem.

– Utifrån den anvisning jag fått i ekonomin, så räcker det till en viss gräns, där är vi överens. Den nivån är inte tillräcklig, den är för låg. Jag har gett förslag på en stege som jag är beredd att kostnadsberäkna beroende på resonemang i politiken. Men vi måste förhålla oss till vilken ambition vi ska ha, säger han.

– Ska vi kunna hoppa 1,70 i höjd eller ska vi nöja oss med 1,50? Beroende på det svaret kan vi sedan räkna ner det i detalj. Men i hushållskassan kan jag säga att det är ganska stora belopp. Vi har varit inne i den diskussionen tidigare, men låt oss återkomma till det när vi för resonemanget vidare, säger ÖB Sverker Göranson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".