Bodil Dower. Foto: Carina Holmerg/Sveriges Radio
Bodil Dower. Foto: Carina Holmerg/Sveriges Radio

Erfarenhet av cancer gav unikt vårdjobb

Vill prioritera patientens perspektiv
1:38 min

Cancerfallen ökar i Sverige. Sen 1990-talet har antalet cancertumörer ökat med i genomsnitt två procent per år. Regionalt cancercentrum i Väst är först ut med att anställa en cancerpatient som ombud, tanken är att värna patientens ställning i vården.

Bodil Dower drabbades av en cancertumör 2006. Sedan första november är hon landets första tillsvidaranställda patientombud på ett cancercentrum i landet.

På Regionalt cancercentrum i Väst jobbar hon som utvecklingsledare och rekryterades just på grund av sina erfarenheter av cancervården.

– Jag skulle nästan vilja jämföra det med att man sitter på ett möte och har ett u-bord. Om vi patienter och närstående kommer in så blir det en cirkel som blir sluten. Här har man perspektiv från alla håll, säger Bodil Downer.

I Sverige finns det sex regionala cancercentrum. Ett av deras uppdrag, från Socialdepartementet, är att värna patienternas ställning i vården.

Enligt Nils Conradi, verksamhetschef vid Regionalt cancercentrum Väst, handlar det om att få in fler perspektiv.

– Om man hårdrar det kan man säga att väldigt mycket av vårdkedjorna är skapade utifrån organisationens behov. Det vi vill driva är att man istället ska fundera över hur en bra kedja ser ut ur patientens perspektiv, säger Nils Conradi.

Antalet cancerfall ökar i Sverige. Sen 1990-talet har antalet cancertumörer ökat med i genomsnitt två procent per år, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Familj och anhöriga drabbas också och det är mycket mer än bara själva cancertumören som är ett problem, menar Bodil Dower.

– Det är så många andra saker runt omkring som ska stämma in. Att bemöta patienter och närstående utifrån ett helhetsperspektiv är oerhört viktigt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".