Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Majoritet i riksdagen för betyg från fyran

Publicerat tisdag 16 december 2014 kl 16.08
Fridolin: Vi får undersöka det på departementet
(1:40 min)

Riksdagen är nu ett steg närmare att besluta om betyg i årskurs fyra, trots att den rödgröna regeringen är emot det.

 - Det innebär att den nuvarande regeringen nästa år kommer att behöva förbereda införandet av betyg i årskurs fyra. Om det är så att vi inte sitter i regering 2015 får Socialdemokraterna och  Miljöpartiet, och ytterst Gustav Fridolin se till så att man förbereder betyg från årskurs fyra, säger folkpartisten Christer Nylander, som är vice ordförande i utbildningsutskottet.

Det som regeringen, som ju inte alls vill införa de här reformerna nu får i knäet, är 10 miljoner kronor för att förbereda betyg för eleverna i fyran, och 20 miljoner för att införa ordningsomdömen för högstadie- och gymnasieelever och andra åtgärder för att skapa mer ordning i klassrummen.  

Det har en majoritet i utskottet bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna beslutat om i dag.  

Pengarna fanns med tidigare i Alliansens budgetmotion, men är nu både specificerade och med i det betänkande på utbildningsområdet, som riksdagen ska rösta om inom de närmaste dagarna.  

Det här är en direkt följd av att Alliansens budget vann i riksdagsomröstningen för några veckor sedan.  

Oavsett vilken regering som tillträder efter nyvalet i mars, är alltså tanken att betyg i årskurs fyra och ordningsomdömen i högstadie - och gymnasielevernas betyg ska införas tidigast 2016.  

Och den som motvilligt ska hantera det är miljöpartisten och utbildningsminister Gustav Fridolin. 

– Det är ingen hemlighet att vi inte tror på den budget, som Alliansen och Sverigedemokraterna har röstat igenom i riksdagen, säger Gustaf Fridolin. 

Vad ska ni konkret göra?  

– När utskottets betänkande är färdigt får vi analysera det på utbildningsdepartementet. Vi får vi se vilka insatser vi ska göra utifrån de beslut som riksdagen fattat. Men anledningen till att regeringen utlyst ett nyval är för att vi har gjort klart att vi inte kan regera på en budget som har fel prioritering för Sverige, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".