Riksdagspartiernas rättspolitiska talespersoner reagerar på kvinnoregistret. Foto: TT/pressfoto
Riksdagspartiernas rättspolitiska talespersoner reagerar på kvinnoregistret. Foto: TT/pressfoto
#KVINNOREGISTRET

Ansvarig minister: "Jag blir bedrövad"

Starka politiska reatktioner på kvinnoregistret
2:55 min

Miljöpartiet kräver att polisen ber de registrerade kvinnorna om ursäkt och ansvarig minister uppmanar  polisen att följa lagen. Reaktionerna från politiskt håll är starka efter Ekots avslöjande idag.

Hör hur samtliga riksdagspartier reagerar längst ner i artikeln 

– Registreringen är väldigt upprörande och tyder på en väldigt märklig kvinnosyn och en märklig syn på brottsoffer. Det är allvarligt och riskerar att ytterligare sänka förtroendet för polisen hos allmänheten och brottsoffer, säger Annika Hirvonen som är Miljöpartiets talesperson i rättspolitiska frågor och vice ordförande i justitieutskottet.

Ekot avslöjar idag att en enhet inom Stockholmspolisen under tio års tid har registrerat tusentals misshandlade och hotade kvinnor. I registret har polisen bland annat skrivit in information om kvinnornas psykiska tillstånd, vilken religion de utövar och information om deras barn.

Inrikesminister Anders Ygeman har ansvar för polisen och han är bedrövad.

– Jag blir bedrövad över att vi återigen ska behöva prata om polisens registerföring och jag har svårt att se det polisiära värdet i en del av de uppgifter som registrerats. Lagen är ju ganska klar och det gäller att polisen lever upp till den, säger Anders Ygeman.

Och upprördheten är stor på båda sidor av de politiska blocken.

– Det är mycket allvarligt eftersom varje brottsoffer har en rättighet att känna sig trygg och de måste kunna lita på att deras känsliga personuppgifter inte hanteras omdömeslöst, säger Andreas Carlson, rättspolitisk talesperson för Kristdemokraterna.

Johan Hedin är Centerpartiets talesperson i rättspolitiska frågor.

– Det är med all rimlighet fråga om ett olagligt register och det är mycket allvarligt. Jag trodde att man efter det uppmärksammade romregistret verkligen hade gjort sin hemläxa, men det verkar som att det fortfarande finns saker att göra vad gäller säkerheten och kvaliteten inom polisen, säger Johan Hedin.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Beatrice Ask är dock något mer försiktig.

– Det är viktigt att få fram alla fakta här, det är nödvändigt att polisen följer de regler som gäller, därför är det bra att man anmält sig själv och att Datainspektionen granskar det här ordentligt, säger Beatrice Ask.

Beatrice Ask hade som justitieminister i alliansregeringen tidigare ansvaret för polisfrågorna. Hon säger att polisen måste få skriva upp viss information om våldsutsatta kvinnor för att snabbt kunna upptäcka mönster. Men då handlar det enbart om information som är relevant, enligt Ask.

– Ibland verkar det som polisen inte har koll på att någon varit hotad gång på gång och därför blir det väldigt allvarliga händelser som man kanske skulle ha kunnat undvika. Så i någon mening så måste ju polisen ha kunskaper om att någon är speciellt utsatt, men jag är inte säker på att det här registret handlar om det, säger Beatrice Ask.

Även Vänsterpartiet är mycket kritiskt och partiet hoppas att den ansvariga ministern, socialdemokraten Anders Ygeman, nu agerar.

– Vi kräver att ansvarig minister kommer till justitieutskottet tillsammans med polisledningen och förklarar varför polisen har registrerat några av de mest utsatta brottoffer som finns. Så här får det inte gå till, säger Linda Snecker som är rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Och Annika Hirvonen som är talesperson för Miljöpartiet vill att polisen ber om förlåtelse.

– Jag hoppas att polisen ber de här kvinnorna om ursäkt för att de registrerat dem på ett helt olagligt sätt, säger Annika Hirvonen, vice ordförande i riksdagens justitieutskott.

Kent Ekeroth, rättspolitisk talesperson för sverigedemokraterna säger att han inte vill uttala sig innan han kollat upp Ekots uppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".