Regeringen och alliansen i möte om försvaret

ÖB varnar för stora hål
1:30 min

Försvarsminister Peter Hultqvist kallar till möte med alliansens fyra partier och de två regeringspartierna efter ÖB:s besked att pengarna inte räcker för att stärka Sveriges försvarsförmåga.

- Jag ser oerhört stora behov inom olika delar av försvarsmakten, men slutligen är det också så att vi måste göra prioriteringar, vad som är nummer ett, nummer två och nummer tre. Det här är inledningen på ett arbete och jag tänker inte säga vad slutpunkten nu kan bli, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Alliansen och Socialdemokraterna enades i maj i försvarsberedningen och la fram sin analys av det svenska försvarsbehovet, som Miljöpartiet i regeringsställning också ställt sig bakom. Bland annat ser man ett behov av nya JAS-plan, kryssningsrobotar och ubåtar. ÖB Sverker Göranson håller med om politikernas slutsatser men säger att Försvaret behöver avsevärt mycket mer pengar för att genomföra dem.

-Som jag populärt brukar säga, ska vi kunna hoppa 1,70 i höjd eller ska vi nöja oss med 1,50 och beroende på det svaret kan vi sen räkna ner det i detalj. I hushållskassan kan jag säga att det är ganska stora belopp, säger ÖB Sverker Göranson.

Jan Björklund var snabb på att ropa på mer pengar efter dagens besked, och Folkpartiets ledare menar att det handlar om större belopp än de tre till fyra miljarder som ÖB redan i våras ville se i ökade anslag varje år. Men försvarsminister Peter Hultqvist undviker att sätta en prislapp på försvarsbehovet.

-Vi måste göra arbetet först innan vi preciserar vad ekonomin ska vara och hur det här kommer att se ut. Han har lämnat in ett bra och gediget underlag, vi har en utmärkt kommunikation med försvarsmakten och överbefälhavaren. Det är en bra grund, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".