Anne Robertsson. Foto: Hasse Pettersson/Sveriges Radio
Anne Robertsson. Foto: Hasse Pettersson/Sveriges Radio

Privata gäster allt viktigare för hotellen

"Privatresandet ökar mest"
2:01 min

Aldrig tidigare har privatpersoner varit så viktiga för landets hotell som nu. Nästan fyra av tio rum bokas av privatpersoner.

Anne Robertsson startade ett hotell i Jönköping tidigare i höstas.

– När jag var liten bodde vi i husvagn eller stugor, men nu har hotell blivit en naturlig del av vardagen, säger hon.

Det hör inte till vanligheterna att det byggs nya hotell i Jönköping. Men Anne Robertsson som i höstas öppnade sitt nya hotell i centrala delarna av stan är optimistisk.

– Det är för att staden växer och den utveckling som varit statistiskt på antalet sålda hotellnätter, säger Anne Robertsson.

Utvecklingen för landets hotell präglas förstås mycket av hur konjunkturen utvecklas. Numera är det dock inte bara affärsresenärer och konferensgäster som generar intäkter till hotellenägare. Privatgäster blir allt viktigare.

Björn Arnek är branschekonom på branschorganisationen Visita.

– Dels beror det på att människor får det bättre, man har mer pengar att röra sig med. Möjligheterna att resa och transporterna har blivit bättre och det påverkar, säger han.

Förra året var 39 procent av alla rum belagda av privatgäster. Därmed är de viktigare än de varit någon gång tidigare för landets hotell.

– Trenden är att det är privatgästerna, alltså privatresandet, som ökar mest, det gäller inte bara i Sverige utan även utomlands. Det har man sett de sista åren att privatgästerna blir allt viktigare för hotellen och jag tror det är en trend vi kommer få se framöver också, säger Björn Arnek.

Det finns också en trend att bo på hotell i samma stad som vi bor i. Tidigare nöjde vi oss med att gå ut och äta middag, men det har blivit allt vanligare att även ta in på hotell.

– Man hade blivit knäppförklarad om det var för några år sedan, men det har börjat bli status för många, säger hotellägaren Anne Robertsson.

Varför gör man det?

– Just för att få avkopplingen, komma hemifrån och vardagslyxen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".