Kökskniven som användes som mordvapen. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll
Kökskniven som användes som mordvapen. Foto ur polisens förundersökningsprotokoll
#Kvinnoregistret

Mördades efter bedömning som "låg risk" i Kvinnoregistret

Väl känd av kollegorna
2:43 min

Det hemliga kvinnoregistret ska skydda våldsutsatta kvinnor – det är polisens förklaring till den omfattade databas där tusentals kvinnor registrerats. Men fallet med före detta polisen Lars som mördade sin hustru visar tydligt att riskbedömningen inte fungerade i det fallet.

Se hela granskningen här

Polisen i Stockholm har anmält sig själv till åklagare sedan Ekot avslöjat det hemliga kvinnoregistret. Samtidigt har polismästaren i Södertörn, Christian Agdur, försvarat registret. I tisdagsmorgonens SVT sa han så här:

– Det upprättades i det goda syftet att kunna göra riskbedömningar om de här kvinnorna skulle kunna utsättas för fortsatt brottslighet.

Men fallet Lars är ett exempel på att syftet med registret slagit fel.

Polismannen Lars, då 50 år, gifte sig 2001 med den 15 år yngre Mirjana.

Konflikterna dem emellan började i det närmaste omedelbart efter att hon flyttat till Sverige och en serie polisingripanden skedde efter anmälningar om våld i hemmet. Lars döms mot sitt nekande till en månads fängelse för att ha brutit Mirjanas arm och förlorar 2003 jobbet.

När polis kallas till parets lägenhet 2009 framgår det av utredningen att Lars är väl känd av de tidigare kollegorna. Trots det registreras Mirjana i kvinnoregistret med beteckningen ”låg risk” för partnervåld.

I Mirjanas fall finns inga uppgifter i registret om att hon fått hjälp, däremot en riskbedömning på längre sikt: ”Låg, låg”, blir den korta sammanfattningen.

När polisen kommer till Lars och Mirjanas lägenhet i Flemingsberg i maj 2010 hittas hon död med en kniv i bröstet. Lars grips, döms och sitter i dag i fängelse.

FOTNOT: Namnen Lars och Mirjana är fingerade

Relaterat

Mer om Kvinnoregistret

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".