Jeb Bush kan bli den tredje i familjen som blir USA:s president. Foto: TT
Jeb Bush kan bli den tredje i familjen som blir USA:s president. Foto: TT

Jeb Bush vill bli USA:s president 2016

Bush kan ställas mot Clinton igen
1:50 min

I USA har Jeb Bush gett ett besked som allmänt tolkas som att han på allvar kommer att ge sig in i kampen om presidentposten 2016.

Tecknen i skyn har varit många under mycket lång tid, men idag på eftermiddagen kom de tecken på Twitter, som bekräftar att Jeb Bush kommer att göra vad han kan för att nå hela vägen till Vita Huset i presidentvalet i november om knappt två år.

"Jag kommer från och med nu att aktivt undersöka möjligheten att försöka bli USA:s president", twittrade Jeb Bush, och fyllde på med en längre text på Facebook, där han förklarar att han efter nyår sätter samman en grupp med rådgivare och sponsorer som ska ta honom vidare mot målet att bli det republikanska partiets kandidat i nästa presidentval.

Jeb Bush är född 1953, är son till George Bush den äldre och lillebror till den yngre med samma namn.

Han har en latinamerikansk fru, talar själv flytande spanska, något som bidrog till hans valsegrar i det Florida där han var guvernör mellan 1999 och 2007.

Det var alltså Jeb Bush som var guvernör under presidentvaldebaclet år 2000, då något hundratal röster i Florida kom att räknas till brodern Georges fördel, och till Al Gores nackdel, en fråga som slutligen avgjordes i USA:s högsta domstol.

Lillebror Bush ses allmänt som en pragmatiker och en del av den republikanska mitten.

Hans mest avvikande åsikt inom partiet har hittills varit den om den politiskt heta invandringsfrågan.

Medan de flesta republikaner ser det som en huvudfråga att starkt bromsa invandringen, framförallt från Latinamerika, och gärna deportera USA:s elva miljoner papperslösa, har Jeb Bush sagt att var och en som tar sig över gränsen för att försöka skaffa sig och sin familj ett bättre liv i USA utför en ren kärlekshandling.

Även om det dröjer ett tag innan Hillary Clinton berättar om även hon kommer att försöka bli presidentkandidat, togs idag ett stort kliv närmare det märkliga scenariot att USA än en gång får en valkamp mellan en Bush och en Clinton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".