En ung yazidisk kvinna som sålts till IS. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
1 av 2
En av de unga kvinnor som sålts till IS. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Ung flicka som flytt från IS. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
2 av 2
En av de yazidiska flickor som flytt från IS. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Yazidiska flickor räddade från IS brutalitet

"De säljer och köper kvinnor som saker"
2:13 min

Mer än 400 yazidiska kvinnor, barn och män har lyckats fly eller köpts loss från fångenskap hos extremisterna i IS, enligt aktivister. Sedan IS attackerade yazidiska byar i norra Irak i somras saknas flera tusen personer.

Människorättsorganisationer beskriver att kvinnor säljs som slavar. Men några har kunnat återvända och Sveriges Radios korrespondent har träffat unga kvinnor som vittnar om brutal behandling från gruppen som kallar sig "Islamiska staten".

– Männen från IS tar alla söta flickor, berättar Basima som är 17 år.

När extremistgruppen attackerade byar nära Sinjarberget delades män och kvinnor upp. Basima, hennes mamma och sex systrar fördes till en skola i den irakiska staden Tel Afar. Två män från IS kom in och pekade på Basima och sa att hon måste följa med.

Hon bara grät och trots att hennes mamma vädjade om att flickan skulle få stanna, togs Basima och andra yazidiska tonåringar till ett hus med där flera män från IS bodde. Efter en tid såldes hon vidare till en man från Mosul. Han hade redan två fruar.

– De säljer och köper kvinnor som saker, säger Basima.

Mannen som Basima kom till var mer än dubbelt så gammal och när flickan vägrade konvertera till islam blev hon slagen i ansiktet.

En kväll i november lyckades Basima klättra över muren runt huset, hon gick så långt hon orkade, tills hon vågade knacka på hos en familj. Mannen i familjen ville skicka tillbaka henne, men i nästa hus fick hon hjälp att smugglas ut från Mosul till sin morbror.

Enligt yazidiska aktivister har mer än 400 barn, kvinnor och män hittills kunnat räddas, men ofta måste familjerna betala uppemot en hel årslön för att få tillbaka kvinnorna.

I grannhuset träffar jag en 20-årig kvinna, som såldes för att städa och laga mat hos två australiensiska IS-krigare i Raqqa i Syrien. Hon lyckades kontakta sin familj som betalade tusentals dollar till en mellanhand som hjälpte henne att fly.

FN och människorättsorganisationen Human Rights Watch bekräftar att yazidiska kvinnor sålts som slavar. Också videoklipp som tros ha spridits av IS beskriver hur yazidiska flickor byts och säljs.

– Vad ska vi göra med våra liv? undrar 17-åriga Basima.

Hennes föräldrar och alla syskon saknas.

– Först när min familj kommer tillbaka kan jag börja tänka på mitt liv, säger hon.

Basima heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".