Begravingsceremoni för ett av offren för skolmassakern i Peshawar. Foto: Mohammad Sajjad/TT.
Begravningsceremoni för ett av offren för massakern. Foto: Mohammad Sajjad/TT

Skarpa reaktioner efter pakistansk skolmassaker

FN-chefen: Inget kan rättfärdiga en sådan attack
2:20 min

Pakistan är ett land i sorg efter en av de dödligaste terrorattackerna i landet. Mer än 140 människor dog i den massaker som den talibanska terrorgruppen Tehrik-e-taliban TTP genomförde i går i en skola som drivs av militären, de flesta av dem barn. Och dådet fördöms från många håll.

– Det finns inget som kan motivera eller rättfärdiga en sådan brutal och feg attack mot oskyldiga barn, sa FN:s generalsekreterare Ban Ki- Moon.

Det tog åtta timmar innan den pakistanska militären kunde säga att terrorattacken var över. Det började med att talibaner, utrustade med självmordsbomber och även i övrigt tungt beväpnade storma in i skolan i staden Peshawar och direkt systematiskt började döda barnen, gå från skolsal till skolsal.

– Jag såg ett par svarta kängor komma emot mig, säger en 16-åring som sköts i båda benen.

– Han sköt mot alla och det gjorde så ont i mina ben men jag stoppade min slips i munnen för att inte skrika högt och så försökte jag spela död, säger 16-åringen.

- Jag kommer aldrig att glömma de där svarta kängorna som kom emot mig.

Talibanernas talesperson motiverade attacken med att det var en hämndaktion för den militäroffensiv i norra Waziristan som pågått sedan i somras och som krävt upp emot 1 600 liv.

– Vi valde arméns skola för att de som dödar våra kvinnor och barn ska känna samma smärta som vi, sa han till nyhetsbyrån Reuters.

Men den pakistanska talibanrörelsen får kritik från sin allierade på andra sidan gränsen.

– Detta avsiktliga dödandet av oskyldiga människor, barn och kvinnor är emot islam, sa den afghanska talibanrörelsen i en kommentar.

Pakistans premiärminister Nawas Sharif sa att "vi ska ta hämnd för vad de gjort". Och hans talesperson Musadik Malik gjorde följande uttalande till tv-kanalen Channel News Asia.

– Det här dådet visar inte att talibanerna är starka utan tvärtom de är kraftigt försvagade. Det har de visat genom att ge sig på de som är mest sårbara, barnen. de kan inte ens ta en fight mot vuxna längre.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".