Tåg i vinterlandskap. Foto:TT
1 av 2
Tåg i vinterlandskap. Foto:TT
Foto: TT
2 av 2
Foto: TT

Mobilstrul på tåg kan fortsätta

Det kan dröja ytterligare innan det blir bättre surf på tågen. Det utbyggda mobilnätet kan störa kommunikationen med tågen.


Trots att mobilnäten byggts ut för att ge tågresenärer bättre täckning och möjlighet att surfa ombord är det inte säkert att tekniken kommer att tas i bruk i sommar som det är tänkt.

De nya frekvenserna ligger nämligen nära Trafikverkets eget mobilnät och kan ge störningar i kommunikationen med tågen, skriver Dagens Nyheter.

Trafikverket har fått en tidsfrist fram till den 1 juli 2015 av Post- och telestyrelsen för att åtgärda problemen med störningarna. Men nu vill Trafikverket förlänga fristen.

Orsaken är att 3 000 mobilterminaler ombord på tågen måste bytas ut eller förses med störningsfilter och det tillåter inte lagen. EU-regleringen kring det här håller på att ändras och ska göras tillämplig i Sverige under våren. Därefter räknar tågoperatörerna med att det tar upp till 18 månader att byta ut tågens mobilutrustning.

Men mobiloperatörerna vill aktivera de nya basstationerna redan i sommar.

– Vi har köpt en frekvens som vi inte kan använda fullt ut. För kunderna ser det ut som att vi inte bygger ut näten, säger Thomas Ekman, vd för Tele2 Sverige, till Dagens Nyheter.

Även boende och arbetsplatser intill järnvägen får sämre uppkoppling än de borde ha om de nya systemen inte aktiveras, enligt mobiloperatören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".