Det grekiska parlamentet i Aten i decemberväder. Foto: Louisa Gouliamaki/TT.
Syriza vill omförhandla åtstramningar och nödlån. Foto: Louisa Gouliamaki/TT.

Risk att Grekland lämnar eurozonen om det blir nyval

Vänsterradikala Syriza blir troligen största parti
1:46 min

I Grekland gör parlamentet i dag ett första försök att utse en ny president. Det är en process som kan komma att leda fram till ett nyval till parlamentet. Och det riskerar att leda fram till att Grekland lämnar eurozonen. Det säger Christoforos Sardelis, grekisk ekonom med bakgrund i Sverige.

Det grekiska parlamentet går i kväll till den första omröstningen av tre om en ny president.

Regeringen har inte majoritet för sitt förslag. Om parlamentet misslyckas med att utse en president, säger grundlagen att det måste bli nyval. Och enligt alla opinionsundersökningar kommer de vänsterradikala, Syriza, att bli största parti.

Syriza vill riva upp en stor del av de åtstramningar som Grekland genomfört de senaste fem åren och förhandla om villkoren för de nödlån Grekland fått av de internationella långivarna för att undvika statsbankrutt.

Det är knappast krav som de internationella långivarna kommer att godkänna, och då är risken att Grekland tvingas lämna eurozonen, säger Christoforos Sardelis, ekonom med bakgrund i bland annat svenska Handelsbanken och Riksbanken.

Den direkta ekonomiska risken för eurozonen är mindre nu än när Greklandskrisen bröt ut för fem år sedan, säger Christoforos Sardelis. Det beror på att Greklands skulder nu ligger hos de europeiska skattebetalarna. För fem år sedan låg de hos europeiska banker.

Men om ett land lämnar, kan det innebära att marknaden ser en möjlighet att det bara är början. Och om till exempel Italien skulle börja få problem igen, då är eurokrisen tillbaka, säger Christoforos Sardelis. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".