Kaj Kindvall. Foto: Olivia Mariette Borg/Sveriges Radio
1 av 6
Kaj Kindvall. Foto: Olivia Mariette Borg/Sveriges Radio
Kaj Kindvall 2010. Foto: Pontus Lundahl/TT.
2 av 6
Kaj Kindvall. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Kaj Kindvall. Foto: Pontus Lundahal/TT
3 av 6
Kaj Kindvall. Foto: Pontus Lundahal/TT
Kaj Kindvall sände Sveriges Radios populära musiktopplista Tracks mellan 1984 och 2011. Foto: Pontus Lundahl/TT.
4 av 6
Kaj Kindvall sände Sveriges Radios populära musiktopplista Tracks mellan 1984 och 2011. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Kaj Kindvall, 1990. Foto: Owe Sjöblom/SvD /TT.
5 av 6
Kaj Kindvall, 1990. Foto: Owe Sjöblom/SvD /TT.
Kaj Kindvall. Foto: Owe Sjöblom/SvD/TT.
6 av 6
Kaj Kindvall, 1990. Foto: Owe Sjöblom/SvD/TT.

Musiktopplistornas kung Kaj Kindvall går i pension

"Det blev en utmaning att få ihop den första sändningen"
9:05 min

Att vara programledare för musiklistor var Kajs dröm redan som ung och det är just kärleken till musiken som hållit honom kvar i över 40 år. Nu går Kaj i pension, men han kommer inte gå ifrån jobbet med en klump i halsen. Det sista programmet känns som en bra slutpunkt och nu ser han mest fram emot att ta sig an Europas alla huvudstäder.

Lyssna på Kajs sista radioprogram den 27 december, 18.30 i P4.

Kaj Kindvall tror att det är passionen och nyfikenheten för ny musik som fått honom att fortsätta jobba med musik på Sveriges Radio under alla år.

– Jag hittade musikprogram som jag följde slaviskt under min tonår. Jag spelade in dem, antecknade och blev väldigt musikintresserad. Det blev sedan min ingång i företaget. Nu i efterhand ser jag att det var den perioden som formade mitt sätt att tänka kring musikprogram. Och som gjorde att mina program så småningom lät som de gjorde, säger han.

Kaj fick sitt första fasta jobb på musikprogrammet Tio i topp på Sveriges Radio, året var då 1970. Han berättar att det var svårt att få ihop den första sändningen, eftersom han kände sig osäker på arbetets tekniska del.

– Det blev en utmaning att få ihop den första sändningen, det är nog vad jag minns från den dagen, säger Kaj.

Men något måste han ha gjort rätt trots allt, eftersom han fått fortsatt arbeta som programledare i flera olika musikprogram sedan dess. Bland annat Discorama, Tracks och Sommartoppen. 2003 fick Kindvall en Grammis för sin insats för populärmusiken i radio och tv. Nu över 40 år senare sänds sista avsnittet av programmet Kajs spellista.

Varför tror du att lyssnarna var varit så intresserade av dina musikprogram under alla dessa år?

– Många säger att de hör en väldig passion i mitt strikta sätt att presentera listorna på, och sen verkar det ha spridit sig.

Många har hört av sig till Kaj och sagt att de absolut inte får missa hans musiktopplistor. Vissa har även beskrivit dem som ett livselixir.

– Det är ju väldigt roligt att höra, men det är lite svårt att ta till sig. Men jag kan känna igen mig i detta. Jag kände ju likadant när jag var tonåring, för de program jag lyssnade på under 60-talet, säger Kaj.

Är det något från din tid på Sveriges Radio som du aldrig kommer att kunna glömma?

– Någon slags höjdpunkt från min tid på Sveriges Radio är nog när vi startade Tracks 1984. Därför att det blev ett program som snabbt anammades av så många och som många kände att det var absolut nödvändigt att lyssna på. Det var väldigt kul att känna att så som jag utformat programmet, slog ann och fungerade bra.

I programmet Tracks fick ny musik lika stort utrymme som musiktopplistan.

– Det verkade som att väldigt många uppskattade det här. Och vissa säger att de upptäckte till exempel hiphop via Tracks. Som är någonting de annars kanske inte hade blivit så exponerade för. Fast den musiken kanske inte alltid hade en så stor chans att komma in på listan såg jag till att spela de låtarna, säger Kaj.

Kan du berätta något  som få människor vet om dig?

– Jag är väldigt flygintresserad. När jag vill koppla bort det här med musik så läser jag flygtidningar.

Flygintresset kanske växt fram ur hans längtan efter att resa. Musikprogrammen har tagit upp all hans tid och fokus under åren som gått och det har funnits lite tid kvar för annat, som att resa.

– Nu ska vi nog beta av Europas huvudstäder, men framför allt ta det väldigt lugnt, säger han.

När han vilat ut ordentligt kanske kan går tillbaka till journalistiken. Men vad han ska göra vet han inte än.

Kaj berättar att det sista programmen känns som en bra slutpunkt och han känner sig inte nostalgisk än. Efter att han spelade in det sista programmet kändes allt rätt.

– Det är just nu man känner, ja, där satt den! Jag kommer inte att gå från jobbet sista dagen med en klump i halsen, säger Kaj.

I sista programmet kommer Kaj spela upp några noggrant utvalda låtar.

Kan du välja en enda låt som betytt extra mycket för dig?

– Det är inte så lätt, men jag har funderat en del på detta inför det sista programmet och valde ut en låt som jag ska avsluta det med. I sista programmet pratar jag en del om min ungdomstid. Så då passar det att välja ut någon musik från just då när mitt musikintresse formades. Min stora idol då, och en kärlek som hållit i sig, det är Paul Simon.

Vilken låt blir det?

– ”I am rock”, av Simon & Garfunkel, säger Kaj.

Är det något du skulle vilja berätta för lyssnarna som följt dig genom åren?

– Jag är oerhört tacksam och rörd över allt erkännande jag får via mejl och andra sätt. Jag möts av en massa kärlek. Att programmen betytt så mycket för så många känns väldigt stort. Jag tackar och bugar för det, säger Kaj Kindvall.

Lyssna också den 1 januari kl. 10.55 i P4:  Start för serien Avgörande ögonblick: Sveriges Radio 90 år Jubileumsprogram av Henrik Olsson. Medverkar i det första avsnittet gör bland andra Kaj Kindvall.

Om Kaj Kindvall

Kaj Kindvall började på Sveriges Radio 1970 som programledare för Tio i Topp. 1974 fortsatte han med Poporama och Discorama tills han startade långköraren Tracks 1984. Det allra sista Tracks sändes den 8 januari 2011 i P3, efter 26 år i etern och totalt 1051 listor. Han har även lett Sommartoppen, Singel, frågesportsprogrammet Popsmart i P4 och nu senast Kajs spellista i P4. / Sveriges Radio

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".