Raketer från Gaza. Foto: Adel Hana/TT.
Raketer från Gaza. Foto: Adel Hana/TT.

EU-tribunalen: Terrorstämpeln på Hamas måste bort

Minst tre månader till
1:42 min

Hamas måste bort från EUs terrorlista. Det skriver EU-tribunalen i ett utlåtande idag.

Egentligen skulle den så kallade Tribunalen, besluta om att förlänga de ekonomiska sanktionerna mot den palestinska organisationen Hamas. Men domstolen beslutade istället att Hamas skulle avföras från EU:s terrorlista, och att därmed alla sanktioner skulle upphöra.
Tribunalens motivering var att "anklagelserna mot Hamas som terrorister, grundade sig enbart på uppgifter i medier och på internet".

Det var USA, som efter terrorattentatet 11/9 2001, fick EU att terrorstämpla Hamas militära gren. Men ett par år senare slogs den militära grenen ihop med den politiska, och hela organisationen Hamas fortsatte att vara på terroristlistan.

Tribunalen är en första instans till EU-domstolen, tänkt att avhjälpa i enklare ärenden. Men tribunalens beslut idag om Hamas kommer nu att hänskjutas till EU-domstolen, vars slutdom kommer att bli det som gäller.
Så i avvaktan på ett förväntat överklagande, och ett slutgiltigt avgörande i EU-domstolen, så förlängs sanktionerna mot Hamas i ytterligare tre månader.

Tribunalens beslut kommer bara timmar innan EU-parlamentet skall rösta om ett erkännande av Palestina som en stat. Ett beslut om erkännande som skall ses som en rekommendation, men som alltfler europeiska länder markerat att de vill göra. Det som ett sätt att äntligen få fart på fredssamtalen mellan israeler och palestinier, och en tvåtstats-lösning.

Men om Hamas står kvar på EUs terrorlista och alla utländska tillgångar är frysta, så kvarstår de ekonomisk problemen för främst Gaza, där det inte finns några pengar till bland annat löner för anställda av myndigheten.

EU-kommissionen säger idag att den fortfarande betraktar hamas som en terrororgansation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".