Gisslan, massaker, Pakistan, talibaner
En pakistansk flicka förs till sjukhus efter attacken mot skolan i Peshawar. Foto: TT

Efter skolattack: Oro för ökat våld

Hör Bengt Kristiansson, talibankännare
4:15 min

Talibaner tog sig in på en militärövervakad skola och attackerade och dödade över 140 personer i Pakistan. Experter varnar nu för att våldet i landet kommer att trappas upp. Samtidigt återinför regeringen dödsstraffet för terrorbrott.

– Det är en ond cirkel vi ser där våld skapar värre våld, säger Bengt Kristiansson, vice ordförande i Svenska Afghanistankommitén i P1 Morgon.

Han säger att attacken är startskottet för ett upptrappat våld i landet och i nordvästra Pakistan.

Efter talibanattacken kom en omedelbar reaktion från regeringen där landets premiärminister Nawaz Sharif återinför dödsstraffet för terrorbrott. Beslutet togs idag efter talibanernas massaker på skolan i Peshawar.

Terrorattacken mot skolan, som drevs av armén, är den värsta hittills i Pakistan. Över 140 människor dödades, de flesta barn och ungdomar.

Varför händer det här just nu?

– Av allt att döma är det här en reaktion av den pakistanska talibanrörelsen som finns på gränsen till Afghanistan. De har varit under ett enormt militärt tryck under mycket lång tid. Nu kommer detta som en påstådd hämnd. Men den här typen av attacker mot civilbefolkningen har skett tidigare utan att det funnits ett hämndmotiv, säger Bengt Kristiansson som också bott i Peshawar.

Han är förvånad över att talibanerna lyckades ta sig in på skolan som drivs av armén. Talibanerna ska ha varit klädda som militärer under attacken.

– De har kommit in i ett militärt hårdbevakat område där ingen trodde att de skulle kunna slå till, det är en skillnad mot tidigare attacker, menar Bengt Kristiansson.

Man har gjort bedömningen att de pakistanska talibanerna är under försvagning, menar Kristiansson.

– Med den här attacken har man visat att man är här, man kan, och man slår, säger Bengt Kristiansson.

Han säger också att genom att ge sig på barn skapas en ond cirkel där våldet handlar om att ge igen med samma kraft, eller göra något som skadar motståndarsidan på ett brutalt sätt.

Talibanrörelsen TTP (Tehrik-i-Taliban Pakistan) har tagit på sig attacken och hävdar att den var en hämnd för den militäroffensiv som pågått sedan i somras i klanområdena i Norra Waziristan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".