Byggnadsarbete på Khalifa Stadium i Doha, Qatar, som är en av arenorna som byggs inför VM 2022. Foto: Rob Harris/AP/TT.
Byggnadsarbete på Khalifa Stadium i Doha, Qatar, som är en av arenorna som byggs inför VM 2022. Foto: Rob Harris/AP/TT.

Nytt avtal ska stoppa farliga arbetsvillkor på arenabyggen

"Kan inte ha ett VM där 4000 har dött för att vi ska se på fotboll"
1:16 min

Efter flera skandaler med arbetare som bygger upp idrottsarenor i samband med stora, internationella idrottsevenemang har Internationella olympiska kommittén, IOK tillsammans med Världsfacket, IFS, bestämt sig för att förhandla fram ett gemensamt avtal om personalens arbetsvillkor för att överhuvudtaget få arrangera ett OS.

Karl-Petter Thorwaldsson är biträdande ordförande för Världsfacket. Han är övertygad om att ett sådant avtal kommer att träffas, eftersom det har stor betydelse.

– Många OS-byggen och idrottsevenemang görs under stor tidspress. Därför har vi också ett antal skandaler i närtid vid stora idrottsevenemang. Här kan IOK visa vägen för hur man ska bedriva ett sådant arbete. Om detta avtal kommer fram kommer det att gälla samtliga framtida OS, säger han.

Det var förra veckan som Internationella Olympiska kommittén tog sitt beslut om att inleda förhandlingar med Världsfacket, IFS och i Bryssel idag tar Världsfacket sitt beslut.

Skandaler med urusla arbetsförhållanden, med orimliga arbetstider, ibland extremt låga löner och urusel och livsfarlig arbetsmiljö har avlöst varandra dom senaste åren, när det gäller den personal som bygger dom stora idrottsarenorna inför dom internationella idrottsevenemangen.

Ett exempel är Qatar som ska arrangera fotbolls-VM 2022. Där byggnadsarbetare har fått motsvarande fem kronor per timme. Fram tills dess befarar också världsfacket att flera tusen byggnadsarbetare, ofta gästarbetare från Asien, kommer dö i olyckor.

Nu hoppas Karl-Petter Thorwaldsson att det här ska upphöra.

– Vi kan tusan inte ha ett fotbolls-VM där 4000 människor har dött för att vi ska kunna se på fotbollsmatcher, säger Världsfackets biträdande ordförande, Karl-Petter Thorwaldsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".