Ryssland, valuta, rubeln
Foto: TT

Stormig rubel påverkar världsekonomin

"Vi kan börja närma oss en Bank Run"
2:19 min

Den ryska ekonomin har beskrivits som ett fartyg utan kapten i storm. Sedan årsskiftet har rubelns värde halverats i jämförelse med dollarn och detta får konsekvenser både i Ryssland och i resten av världen.

– Flera av grannländerna som exempelvis Finland och Tyskland har stor export till Ryssland, och där minskar exporten. Detta slår i sin tur mot företag och företagens vinster och framförallt framtidstron, säger Kristian Åström, ekonomikorrespondent på Sveriges Radio.

Det låga oljepriset, sanktioner och en allmän misstro mot Putin gör att kapital lämnar Ryssland och det slår mot den ryska ekonomin. Rubeln har under den senaste tiden rasat, vilket påverkar inte bara Ryssland utan även resten av världen.

– Om utvecklingen går åt fel håll så håller människor i sina pengar. De vill ha trygghet och konsumerar inte på samma sätt som de gjort tidigare, säger Kristian Åström.

För det ryska folket innebär rubelns ras att folk får mindre för sina pengar och allt som importeras blir plötsligt mycket dyrare. Det handlar exempelvis om mat och hemelektronik. Men den ekonomiska krisen kan få mycket allvarligare konsekvenser än att tv-apparater och datorer blir dyrare.

– De tar ut sina pengar och försöker köpa varor för dem nu eftersom de blir mindre värda senare. Eller så försöker man köpa utländsk valuta för att skydda sig och då börjar vi närma oss en så kallad bank run, alltså att bankerna blir tömda på pengar. Det innebär en kollaps i det finansiella systemet.

Från rysk sida slår man ifrån sig och skyller den stormiga ryska ekonomin på utländska krafter.

– Hittills har Putin skyllt på krafter utanför Ryssland och gör det till en kamp mellan Ryssland och dess fiender. En del av problemen beror på sanktioner från EU och USA.

– Ryssland är till ytan sett världens största land, men ekonomiskt kan man jämföra det med Italien. Jag tror inte att vi kommer att få en världsekonomisk kris för att det går dåligt i Ryssland men det skulle kunna påverka ekonomierna omkring på ett negativt sätt. Men det är inte den ryska ekonomin som kommer dra ner världsekonomin, säger Kristian Åström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".