skog simone
Foto: Johan Nilsson/TT

Gudrun har inte skrämt bort skogsköparna

"Sedan Gudrun har vi sett en kraftig prisstegring"
2:02 min

Priserna på skogsfastigheter har stigit kraftigt i området som drabbades av stormen Gudrun. Den låga räntan tros vara en av anledningarna till att skogspriserna inte fallit efter stormen.

– Jag trodde nog stormen skulle påverka mer. Det trodde nog de flesta vid det tillfället, att den skulle påverka synen på risken i skogsbruk mer än det har gjort, säger Ulf Brogren, fastighetsmäklare på Areal.

I Urshult utanför Tingsryd i södra Småland tittar ett 20-tal par på det vita 1800-tals huset med gröna knutar. De undersöker skogen och äppelodlingen som tillhör gården. En av dem är Anna Moberg från Falköping.

– Det är naturens krafter som vi inte rår över. Visst kan det bli förödande när det sker, särskilt för skogsägare. Men jag skulle vara rädd för att köpa en skogsgård för det, säger Anna Moberg.

Efter stormen Gudrun fanns det dom som trodde att det skulle bli mindre attraktivt att äga skog. Men så tycks det inte ha blivit. För sedan stormen Gudrun har priserna på skogsfastigheter stigit i hela landet och allra mest i Södra Sverige där priserna enligt statistik från LRF konsult stigit med 58 procent.

– Sedan Gudrun har vi sett en väldigt kraftig prisstegring på skogsfastigheter och det är till stor del, enligt min bedömning, knutet till den ränteutveckling vi haft under den här perioden, säger Ulf Brogren.  

Så det skrämde inte från att köpa skog?

– Nej, det gjorde det inte. Intresset för att köpa skog är alltjämt stort, säger Ulf Brogren.

Skogsägarna som drabbades hade också tur med konjunkturen och fick ganska bra betalt för skogen som blåste ner. Detta kan också ha bidragit till att det inte blev någon nedgång på fastighetspriserna, säger Ulf Brogren.

– Hade vi haft en väldigt dålig konjunktur och lågt kapacitetutnyttjande i industrin, då hade det blivit mycket besvärligt, säger Ulf Brogren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".