Ahmed Rashid, journalist och talibanexpert i Pakistan. Foto: Björn Larsson/TT
Ahmed Rashid, journalist och talibanexpert i Pakistan. Foto: Björn Larsson/TT

Expert: Regeringen spelar dubbelspel

"Saknas politiskt ledarskap"
1:51 min

Nu måste den pakistanska regeringen, oppositionen och armén visa en enad front mot terrorism. Motståndsaktionen mot talibanerna skulle skett för flera år sedan, säger Ahmed Rashid, Pakistanexpert.

– Det saknas ett tydligt politiskt ledarskap, en enighet mot terrorismen, säger Ahmed Rashid från Pakistan, som är en framstående expert på sitt land.

Han är precis som många andra pakistanier chockad och arg över den grymma massaker som skedde mot en skola i den nordvästra provinsen Peshawar i Pakistan. Men han är inte förvånad.

Att den pakistanska regeringen i månader diskuterat med talibanerna istället för att på bred front gå till attack bäddade för massakern. Det stora anfallet mot talibanerna borde ha skett för flera år sedan.

– Armen har skjutit upp insatsen mot talibanerna under lång tid, säger Ahmed Rashid.

Men det är inte bara regeringens fel. Kampen om makten mellan Imran Khan, oppositionsledare, och regeringen söndrar landet, säger Rashid.

Dessutom har armen och regeringen alldeles för länge ägnat sig åt ett dubbelspel. Militanta grupper i Pakistan som avskyr den historiska fienden Indien, som också är ett stort hot i det egna Pakistan, har hållits om ryggen.

– På grund av rädslan för Indien har militanta grupper sluppit undan just för att de är motståndare till Indien, säger Ahmed Rashid.

Men Ahmed Rashid hoppas att landet kommer att enas efter massakern. I skenet av händelsen hoppas han att landet ska ena sig mot terrorism där armé, regering, och opposition samarbetar.

 – Då tror jag på framsteg, säger han.  

Efter talibanattacken kom en omedelbar reaktion från regeringen där landets premiärminister Nawaz Sharif återinför dödsstraffet för terrorbrott. Beslutet togs idag efter talibanernas massaker på skolan i Peshawar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".