EU stöder godkännandet av palestinsk stat

EU-parlamentet har antagit en resolution som gör att EU i princip stöder erkännandet av en palestinsk stat. Resolutionen är inte bindande och EU skickar heller inte någon direkt uppmaning till medlemsländerna att följa Sveriges exempel och erkänna Palestina.

"EU-parlamentet stöder i princip ett erkännande av Palestina som stat och en tvåstatslösning" står det i resolutionen där det också framgår att EU-parlamentet vill se fortsatta och fördjupade fredssamtal med Israel.

Det är parlamentariker från Socialdemokraterna, vänstersidan och de gröna som har initierat onsdagens omröstning. Resolutionen antogs med 498 röster mot 88.

Efter Sveriges erkännandet av Palestina i oktober har parlamenten i Storbritannien, Frankrike och Irland, Spanien och Portugal röstat för ett erkännande av Palstina, men i de fallen har besluten inte varit bindande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".