Bush vill återta det politiska initiativet

De stora amerikanska tv-bolagen bröt sin ordinarie underhållningsprogram på torsdagskvällen när president George Bush höll en av sina sällsynta direktsända presskonferenser på bästa sändningstid.

Under en timme försökte presidenten återta det politiska initiativet.

Efter Bushs första 100 dagar av sin andra mandatperiod präglas Vita huset av handlingsförlamning och presidentens popularitetssiffror har aldrig varit lägre än nu.

Pratade om höga bensinpriset
President Bush inledde med den fråga som väcker starkast folklig ilska just nu de rekordhöga bensinpriserna.

– Miljontals amerikanska familjer och småföretag skadas av höga bensinpriser. Min administration gör allt för att göra bensinen billigare. Under tio år har vi saknat energipolitik och det tar lång tid att minska vårt beroende av importerad olja, säger Bush.

Under presskonferensen uppmanade han kongressen att anta nya riktlinjer för att bland annat bygga ett större antal nya miljövänliga kärnkraftverk.

Har svårt att få igenom sina förslag
Trots att det republikanerna har majoritet i både senaten och representanthuset har president Bush svårt att få igenom sina förslag.

Den fråga han ägnat mest tid åt, sammanlagt 60 dagars opinionsmöten över hela USA är en reformering och delvis privatisering av det statliga pensionssystemet Social Security.

Men ju mer Bush talat ju mer har stödet för Bushs reformer minskat både i opinionen och i kongressen.

– Jag tror att ett reformsysten ska skydda de som är mest beroende av den statliga pensionen. Så jag föreslår att förmånerna ska öka snabbare för låginkomsttagare än för de som har det bättre, sa Bush.

Detta nya förslag kan ses som en invit till demokraterna att förhandla. Grundtipset är dock att Bushs inrikespolitiskt viktigaste fråga havererar.

Uppmanade senaten godkänna Bolton
Presidenten uppmanade också senaten att godkänna den hårt kritiserade John Bolton som ny FN-ambassadör.

– John Bolton är en burdus kille, ibland säger folk att jag är lite för burdus. FN behöver reformeras och vill man ha reformer kan det vara vettigt att skicka någon som är kunnig och inte är rädd för att säga vad han tycker, säger Bush.

Pratat om Iraks nya regeringschef
Bush berättade också att han på torsdagen haft ett långt samtal med Iraks nye regeringschef och sa att Iraks nya demokratiska valda regering nu är viktig plattform för spridandet av demokrati och frihet och för kampen mot terrorismen.

Engagemanget i Irak har inte försvagat USA:s position gentemot Nordkorea.

Bush underströk vikten av att Kina och Ryssland finns med i samtalen för att får Nordkorea att avveckla sina kärnvapen. Men sa också att alla möjligheter är öppna och att om Nordkoreas diktator Kim il Jung avfyrar kärnvapenrobotar så är det är vitigt att USA nya missilförsvar kan skjuta ner dem.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se