USA:s president Barack Obama och Kubas president Raul Castro. Foto: TT
USA:s president Barack Obama och Kubas president Raul Castro. Foto: TT

USA lättar embargo - knyter nya band med Kuba

Vill öppna en amabassad i Kuba
1:01 min

Kuba har frigivit den amerikanska hjälparbetaren Alan Gross som suttit fängslad i fem år. Ytterligare 53 politiska fångar ska också ha frigetts enligt AFP. Nu återupptas de diplomatiska förbindelserna mellan USA och Kuba.

Ekot direktrapporterade från Obamas presskonferens.

Sent i eftermiddag, klockan 18.00 svensk tid, kommer USA:s president att hålla en presskonferens med anledning av de förändrade relationerna med Kuba.

Alan Gross har suttit fängslad på den kommunistiskt styrda ön sedan 2009 för att ha smugglat teknisk utrustning. Gross släpptes av humanitära skäl på begäran av USA, enligt AFP.

Frigivandet kommer samtidigt som ett spionutbyte mellan USA och Kuba där en amerikansk agent som varit fängslad i 20 år byttes mot tre spiondömda kubaner som suttit i amerikanskt fängelse sedan 2001.

Hela utbytet ska vara en del i en större översyn av den amerikanska Kubapolitiken. USA:s president Barack Obama väntas presentera en omfattande plan senare i dag, klockan 18 svensk tid.

Alan Gross, som är i 65-årsåldern, ska vara svag efter tiden i fängelset, uppger ABC News. Den amerikanska tv-kanalen skriver på nätet att Gross knappt kan gå, att han saknar flera tänder och är blind på ena ögat. Han ska ha hållits instängd på ett litet rum på ett militärsjukhus 24 timmar om dygnet.

Obama väntas nu meddela en rad diplomatiska åtgärder och reformer gentemot Kuba, rapporterar CNN. Tjänstemän kallar det den mest omfattande ändringen i USA:s relationer med Kuba sedan handelsembargot infördes 1961.

Kubas president Raul Castro väntas också hålla en pressträff samtidigt som Barack Obama.

Julia Milder, Ekot: Hej och välkomna till Ekots direktrapportering. Klockan 18 svensk tid håller USA:s president Barack Obama presskonferens där han väntas meddela att de diplomatiska förbindelserna mellan USA och Kuba ska återupptas.

17:49, 17 December 2014

Julia Milder, Ekot: Det har kommit uppgifter om att USA planerar att öppna en ambassad i Kuba och att USA ska lätta på embargo och reserestriktioner mot landet efter att de diplomatiska relationerna bröts med landet för över 50 år sedan.
Sveriges Radios korrespondent Lotten Collin befinner sig i Havanna och säger så här:
- Alla önskar sig givetvis en diplomatisk förbindelse mellan länderna av ekonomiska, politiska och familjära skäl. Att detta nu verkar hända är något som kommer att firas stort på gatorna i Havanna i kväll.

17:54, 17 December 2014

Julia Milder, Ekot: Den amerikanska hjälparbetaren Alan Gross som varit fängslad på Kuba i fem år har frigivits, och ytterligare 53 politiska fångar ska ha frigetts, enligt nyhetsbyrån AFP.

17:58, 17 December 2014

Julia Milder, Ekot: Samtidigt som Barack Obama håller presskonferens ska även Kubas ledare Raul Castro göra detsamma.

17:59, 17 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Idag ändrar USA sin relation till Kuba, de största förändringarna på 50 år, säger Obama.
- Vi kommer att börja normalisera våra relationer mellan länderna. Vi börjar ett nytt kapitel, säger Obama.

18:03, 17 December 2014

Julia Milder, Ekot: Obama pratar om hur den frostiga relationen sett ut mellan länderna de senaste decennierna.
- USA har stöttat demokrati på Kuba genom alla dessa årtionnden.

18:05, 17 December 2014

Julia Milder, Ekot: Obama pratar vidare om relationerna till Kina och Vietnam.
- När jag tillträdde lovade jag att vår policy för Kuba skulle ses över.

18:06, 17 December 2014

Julia Milder, Ekot: Nu till den amerikanska hjälparbetaren Alan Gross, som släppts..
- Han har släppts av den kubanska regeringen av humanitära skäl, säger Obama.

18:07, 17 December 2014

Julia Milder, Ekot: USA:s utrikesminister Kerry ska inleda en diskussion om diplomatiska förbindelser mellan USA och Kuba, säger Obama.

18:09, 17 December 2014

Johan Knutsson: Kubas president Raul Castro talar samtidigt som Barack Obama. Castro säger att han han talade i telfon med med Obama under tisdagen, enligt Reuters.

18:09, 17 December 2014

Julia Milder, Ekot: Det ska bli enklare för amerikaner att resa till Kuba, säger Obama.
"Ett nytt kapitel" ska börja i relationen mellan länderna.

18:10, 17 December 2014

Julia Milder, Ekot: Obama vill påbörja en diskussion i kongressen om att lyfta embargot mot Kuba, säger preseidenten på presskonferensen.

18:11, 17 December 2014

Johan Knutsson: Castro tackar Vatikanen för att ha bidragit och Kanada för logistisk hjälp i överenskommelsen med USA.

18:13, 17 December 2014

Julia Milder, Ekot: - Inga kubaner ska fänglsas för att få sina röster hörda. Vi kommer att fortsätta att stödja förändring.
- Vi kommer inte att förändra något över en natt, men vi kommer att kunna hjälpa Kuba och kubaner genom att ändra de diplomatiska förbindelserna, säger Obama, och tillägger att restriktioner mot landet inte hjälpt.

18:13, 17 December 2014

Johan Knutsson: - Vi har kommit överens om att återupta diplomatiska relationer med USA, säger Raul Castro.

18:14, 17 December 2014

Julia Milder, Ekot: Obama tackar påven Fransiskus, som hjälpt till i förhandlingarna om att släppa Alan Gross.

18:16, 17 December 2014

Johan Knutsson: Raul Castro säger också att tre personer från den kubanska underrättelsetjänsten som satt fängslade i USA nu har återvänt till Kuba.

18:16, 17 December 2014

Julia Milder, Ekot: Nu om det geografiska läget, om att Miami ligger nära Kuba.
- Todos somos americanos, vi är alla amerikaner, säger Obama på spanska.
- Vi gör de här förändringarna för att det är rätt sak att göra. För kubaner, för amerikaner, för världen. Tack, avslutar Obama presskonferensen.

18:17, 17 December 2014

Johan Knutsson: Frågan om USA:s handelsembargo mot Kuba är fortfarande olöst, sade Raul Castro.

18:21, 17 December 2014

Johan Knutsson: Raul Castro sade också att det kvarstår stora skillnader mellan USA och Kuba i frågor som mänskliga rättigheter, utrikespolitik och suveränitet. Castro sade att länderna måste lära sig att leva med skillnaderna på ett ciliserat sätt.

18:25, 17 December 2014

Johan Knutsson: Castro och Obamas telefonsamtal under tisdagen varade i 45 minuter. Det är det första riktiga diskussionen på presidentnivå mellan länderna sedan 1961, uppger nyhetsbyrån AP.

18:29, 17 December 2014

Johan Knutsson: Nu avslutar vi den här direktrapporten. Vi kommer att få rapporter från våra korrespondenter Lotten Collin, som är på Kuba, och Fernando Arias från USA. Snart här på sr.se.

18:38, 17 December 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".