Arbetsförmedlingen. Foto: Yvonne Åsell/TT
Foto: Yvonne Åsell/TT

Allt fler går med i a-kassan

Hotell- och restauranganställdas a-kassa har vuxit mest
1:59 min

Medlemstillströmningen till a-kassorna är just nu den största på åtta år. En orsak är att det blev billigare att vara med i de flesta a-kassor från årsskiftet, enligt kontrollmyndigheten IAF.

A-kassorna växte med drygt 17 000 medlemmar de senaste tre månaderna till och med oktober. Prognosen för helåret 2014 pekar åt samma håll, drygt 40 000 fler medlemmar, ökningen är dubbelt så stor som förra året och den största på åtta år.

– Premien är inte oöverstiglig för den som vill vara med i försäkringen, säger Jan-Olof Dahlgren, generaldirektör på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

– Det är en tydlig ökning som vi har sett under 2014 som har blivit än starkare från slutet av juli till slutet av oktober då vi ser en kraftig uppgång.

Var det länge sedan så många gick med?

– Det är det högsta talet vi har haft sedan 2006, säger Jan-Olof Dahlgren.

Från och med 2007 höjdes avgiften till a-kassan. I de branscher med högst arbetslöshet blev det flera hundra kronor dyrare varje månad att vara med och runt en halv miljon människor lämnade försäkringen.

Från årsskiftet är det billigare att vara med igen och det har lockat fler bland annat till hotell- och restauranganställdas a-kassa som vuxit mest.

– När man slopade arbetslöshetsavgiften till a-kassan fanns det möjlighet för dem som verkar i vår bransch att gå med igen, säger kassans ordförande Malin Ackholt.

Hur mycket sänktes avgiften?

– Med 275 kronor för våra medlemmar, och det är mycket pengar, säger hon.

Samtidigt som fler går med i a-kassan har arbetskraften ökat. Det gör att andelen som är med i en a-kassa inte har ökat. Täckningsgraden är drygt 70 procent jämfört med 85 procent 2006.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger att hon vill återkomma med förslag på hur fler ska kunna få rätt till a-kassa.

– I dag tror jag många ungdomar eller nytillträdande på arbetsmarknaden ser att det är så lång tid innan man har kvalificerat sig för att alls kunna få ut en enda krona från försäkringen att man inte tycker det är lönt att bli medlem. Det ligger så långt fram om man har många tillfälliga anställningar till exempel, eller ströjobb. Där skulle jag vilja se en förändring av kvalificeringsreglerna, det är en utredning som jag planerar att tillsätta, säger Ylva Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".