tänt på kontoret
Tänt på kontoret. Foto: TT

Elkoll i mobilen sänker förbrukningen

"Viktigt att spara el för miljöns skull"
1:44 min

Genom mobiler och surfplattor kan företag följa sin elförbrukning. Sedan ett år tillbaka erbjuder Vattenfall utrustning till företag, de menar att stora mängder el sparas genom detta.

– Många är väldigt duktiga på att stänga av datorn eller släcka ljuset hemma. Men när man kommer till jobbet kan det vara som bortblåst, säger Martin Normark som är energiexpert på Vattenfall.

Tekniken innebär att företagen sekund för sekund kan följa företagets elförbrukning via mobil, surfplatta eller datorn. Runt 300 mindre företag har använt tekniken och framöver ska även stora företag erbjudas tekniken. Någon utvärdering har inte gjorts, men Vattenfall uppskattar att företaget förbrukat tio procent mindre el tack vare mätaren.

– Sedan finns de de som kommer spara mer och några mindre. Men ett runt nyckeltal på cirka tio procent utan större investeringar, säger Martin Normark. 

Men Vattenfall vill väl sälja så mycket el som möjligt. Kan inte detta bli en förlustaffär för er?

– Vi vill ha bra relationer med kunderna också, säger Martin Normark.

Thomas Olsson driver företaget Åre produktion som arbetar med aluminium. För honom är det viktigt att sänka förbrukningen, framförallt för miljöns skull.

– Vi är inte kända för produktion utan för miljön och naturen. Det är ett ansvar och utifrån det är det viktigt att hålla nere förbrukningen, säger Thomas Olsson, Åre produktion.  

Det finns fler företag än Vattenfall som erbjuder liknande tjänster, och på Energimyndigheten är man positiv till att kunderna direkt kan följa förbrukningen. Men Carlos Lopes, expert på energieffektivisering, tvivlar på att det går att spara så mycket som tio procent.

– Bara visualisering är kanske inte tillräckligt om man ska uppnå en så hög procent, säger Carlos Lopes, energieffektiviseringsexpert på Energimyndigheten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".