Hans Linde (V) och andre vice talman Björn Söder (SD). Foto: TT
Hans Linde (V) och andre vice talman Björn Söder (SD). Foto: TT

V:s plan: nominera motkandidat till Björn Söder

"Jag hoppas att vi kan samla ett brett stöd för en talman"
2:05 min

Sverigedemokraten Björn Söders uttalanden om att samer, judar och kurder som inte kan vara svenskar har lett till olika typer av protester. I en av dagens riksdagsdebatter, där Söder satt som talman, valde flera ledamöter att börja sina anföranden på ett ovanligt sätt.

– Riikkabeaivvi sárdnideaddji.

Så inledde Jan Lindholm, ledamot för miljöpartiet, sitt tal i riksdagen på onsdagen. Det är nordsamiska och betyder ”herr talman”.

– Jag vill på det sättet markera att jag som riksdagsledamot representerar alla medborgare i det här landet, även alla minoriteter som finns här, säger Jan Lindholm.

Sociala medier fylldes under förmiddagen snabbt med referat från en typ av debatt som väldigt sällan drar till sig uppmärksamhet.

Bakgrunden är förstås Björn Söders syn på vem som kan vara svensk, som han berättade om i en intervju i Dagens Nyheter. Och även om Söder har sagt att han har blivit missförstådd, så har kritiken tilltagit.

Även från andra håll än politiken. Musikern Ulf Lundell har sagt att han skäms över att riksdagen har en sådan talman. DN:s sportsexpert Johan Esk har skrivit att om man följer Björn Söders linje måste man skriva om den svenska idrottshistorien, till exempel har bland annat Ingemar Stenmark och Anja Pärson samiska rötter, skriver Esk.

Och i riksdagen var det vänsterpartisten Rosanna Dinamarca som var först ute i måndags när hon vägrade öppna sitt anförande med det sedvanliga "herr talman", trots talmannen Björn Söders uppmaningar.

– Du är inte min talman, sade sedan Dinamarca.

Rosanna Dinamarcas partivän Karin Rågsjö valde även hon att markera mot talmannen idag genom att inleda sitt anförande med att säga ”Shalom, herr talman”.

Vänsterpartiet ser inga möjligheter att försöka avsätta Björn Söder som talman före extravalet. Men efter valet ska riksdagsledamöterna återigen rösta om vilka som blir talmän. Då planerar vänsterpartiet att nominera en motkandidat som har brett stöd i riksdagen och som kan vinna en sluten omröstning.

– Jag hoppas att vi kan samla ett brett stöd för en talman som inte anser att judar och samer inte tillhör det svenska folket eller som anser att man kan jämföra HBTQ-personer med pedofiler, säger Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde.

Björn Söder säger att han gärna fortsätter som talman även efter extravalet trots dagens protester.

– Personligen tar jag inte åt mig. Däremot så tycker jag att det är beklagligt, att man skulle kunna förvänta sig lite mer av riksdagsledamöter. Att man vet hur man uppträder, säger Björn Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".