Talibaner, massaker, Pakistan
Foto: TT

Ilska i Pakistan efter skolmassakern

"En blandning av sorg och frustration"
1:42 min

Ilska och sorg präglar Peshawar i Pakistan dagen efter skolmassakern som krävde mer än 140 människors liv. Mångas ilska riktas  mot regeringen och inte mot  talibanerna.

Ekot har pratat med Expressens utsända i Pakistan, Terese Christiansson:

– Det är en blandning av sorg och frustration. Folk är också arga på det som har inträffat och att man inte har försökt förbättra säkerheten i Peshawar och i flera andra områden i Pakistan.

Det är kväll i Peshawar. Terese Christiansson, Expressens utsände, är tillbaka på hotellet efter att ha besökt skolan där barn och vuxna, mestadels barn, blodigt mördades av talibaner igår. Terese Christiansson har mött flera av dom överlevande:

– Det var en 14-årig kille som berättade att han var i ett stort klassrum när terroristerna kom in och krävde att alla skulle lägga sig ner. Då lade han sig ner och gömde sig under en skolbänk. Men hans ena hand stack fram och då gick de fram och sköt honom i handen.  Han trodde att hans sista stund var kommen, men gärningsmännen fortsatte och han lyckades fly och överlevde.  

Men långt ifrån alla hade sådan tur berättar Terese Cristiansson:

– En annan mamma som såg sin döda son på TV liggandes på en bår, blev helt förskräckt givetvis. Hon fick sedan hämtas honom på ett Bårhus här i Peshawar.  

Pakistan är i dag ett land i chock. I amerikansk media har skolmassakern kallats Pakistans 11 september. Trots våldet som härjat i landet var det här inget man var förberedd på säger Terese Christiansson.

 – En man sade till mig att  innan brukade vi kalla Peshawar staden av blommor, men nu har den förvandlats till staden av blod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".