Kenya stänger ute hjälporganisationer

"Arbetstillstånd dras in"
1:39 min

Det råder förvirring i Kenya sedan regeringen beslutat att avregistrera över 500 icke-statliga organisationer, NGO:s. Ett beslut som saknar motstycke i landets historia.

Chock och förtvivlan råder inom NGO-branschen i Kenya. Politiska bedömare är förvånade över regeringens beslut.

I ett slag har över 500 NGO:er avregistrerats, deras tillgångar har frysts och beslagtagits. Regeringen har sagt att deras tillgångar nu ska omfördelas till andra icke-statliga organisationer.

15 av dem misstänks dessutom ha förbindelser eller till och med finansiera den islamistiska somaliska rörelsen Al-shabaab. Vilka de är har ännu inte offentliggjorts.

De övriga organisationernas verksamhet är bred, många av dem arbetar inom hälsa och sjukvård för fattiga. I deras fall menar regeringen att de inte följt kenyansk lag och inte lämnat in en ekonomisk redovisning.

Tolv av dessa organisationer, bland annat stora och kända organisationer som bland annat MSF, Läkare utan Gränser, Concern Worldwide, har fått 21 dagar på sig att lämna in sina redovisningar, annars avregistreras de också. I praktiken blir de olagliga.

MSF säger i ett uttalande att allt är i sin ordning, redovisningar är inlämnade och att det handlar om ett missförstånd. Tidningen The Standard konstaterar också att hundratals kenyaner som jobbat i dessa organisationer förlorar sina jobb.

Regeringens talesman Fazul Mahamed säger också att arbetstillstånd för de västerlänningar som arbetar inom dessa organisationer kommer att dras in.

Politiska bedömare ser en tydlig trend bakom detta beslut. Allt sedan ICC, internationella brottmålsdomstolen, lade ner åtalet mot president Uhuru Kenyatta för drygt en vecka sedan, har regeringen valt att slå mot sina motståndare.

Sedan länge har regeringen varit på kollisionkurs med en rad icke-statliga organisationer som bedömts vara kritiska mot regeringen, särskilt de som försökt hjälpa vittnen att framträda mot just presidenten.

En föreslagen antiterrorlag som beskrivs som drakonisk, kommer också slå också mot media - om den går igenom. Bland annat måste journalister få polistillstånd innan de kan publicera något som har med terrorism att göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".