Lotten Collin i Kuba. Foto: Sveriges Radio.
Lotten Collin i Kuba. Foto: Sveriges Radio.

Sveriges Radio på plats i Kuba: Kommer firas i Havanna

Lotten Collin rapporterar från Kuba
2:22 min

De diplomatiska förbindelserna mellan USA och Kuba kommer att återupptas, rapporterar AFP. Beskedet är ett stort genombrott i de frostiga relationerna och för många kubaner är det ett glädjebesked, berättar vår korrespondent Lotten Collin som är på plats på Kuba.

– Faktum är att majoriteten av kubanerna inte fått veta det här för det har inte kommit ut på kubansk tv utan det har bara kommit ut till dem som känner till det närmast. Jag stod mitt i en intervju när jag fick reda på det och kvinnan började gråta när jag berättade. Jag har också precis intervjuat Rene Gonzales, som är en av de första kubanska spionernas som släpptes, och han säger att han är överlycklig och att det är en historisk dag, något som alla hoppats på men ingen vågat tro att det skulle kunna hända.

Vad betyder det för kubanerna?

– För de är det här allt det handlar om. Det går inte göra en intervju på Kuba utan att relationen till USA och handelsembargot kommer upp. Det finns ingen ambassad och jättemånga kubaner bor sedan många år i USA. Alla önskar sig givetvis en diplomatisk förbindelse mellan länderna av ekonomiska, politiska och familjära skäl. Att detta nu verkar hända är något som kommer att firas stort på gatorna i Havanna i kväll.

Vad är det som lett fram till den här öppningen?

– Det är förhandlingar som har pågått länge. Många har trott att den skulle komma, många latinamerikanska länder i regionen har satt press på USA och sagt att de måste återetablera relationen med Kuba. Det har blivit allt mer tydligt att den här politiken inte längre fungerar. Det som USA har velat är att störta Castro-regimen, eller i alla fall uppmana till opposition på Kuba. De sitter fortfarande vid makten så det har ju inte varit rätt i väg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".