USA:s president Barack Obama håller presskonferens på onsdagen. Till höger lärare och barn i Havanna som lyssnar på Raul Castros tal. Foto: AP
USA:s president Barack Obama håller presskonferens på onsdagen. Till höger lärare och barn i Havanna som lyssnar på Raul Castros tal. Foto: AP

Obama: USA återupptar diplomatiska förbindelser med Kuba

Hör hela Barack Obamas tal
15 min

USA kommer att återuppta de diplomatiska förbindelserna med Kuba. Det beskedet gav USA:s president Barack Obama på en presskonferens under onsdagskvällen.

– Isolering har inte fungerat. Nu är det dags för en ny strategi, sa Obama under presskonferensen.

Relationen länderna emellan har varit minst sagt frostig de senaste decennierna. Inte sedan 1961, då USA införde handelsembargot mot det kommuniststyrda Kuba, har det förts en diskussion på presidentnivå länderna emellan. Inte förrän i går, då Raul Castro och Barack Obama talade i telefon, ett samtal som varade i 45 minuter, enligt nyhetsbyrån AP.

Obama sa på presskonferensen att han bett USA:s utrikesminister John Kerry att inleda diskussioner om diplomatiska förbindelser med Kuba. USA planerar att öppna en ambassad i Havanna, det ska bli lättare för amerikaner att resa till Kuba, och USA ska lätta på restriktioner av ekonomiska transaktioner.

– Vi kommer att börja normalisera vår relation länderna emellan. Vi börjar ett nytt kapitel. Det är de största förändringarna på över 50 år, säger Obama. 

Vad gäller frågan om handelsembargot sa Obama under presskonferensen att han ska engagera USA:s kongress till att påbörja en diskussion om att lyfta embargot.

Samtidigt som Barack Obama talade höll Kubas president Raul Castro en presskonferens, där även han bekräftade att de diplomatiska förbindelserna ska återupptas. Castro sa i sitt tal att Obamas beslut förtjänar ett erkännande och respekt från kubanska folket. Han passade också på att tacka påven Fransiskus och Kanadas regering för att de hade medlat mellan länderna, men han betonade samtidigt att detta inte betyder att alla problem mellan länderna är lösta.

– Den ekonomiska och sociala blockaden mot landet måste upphöra, sa Castro bland annat.

Startskottet för att återuppta de diplomatiska förbindelserna verkar ha varit en fångutväxling länderna emellan. Kuba har frigivit den amerikanska hjälparbetaren Alan Gross som suttit fängslad på Kuba i fem år, anklagad för att ha bedrivit underrättelseverksamhet för Washington.

Fångutväxlingen innefattade också spioner från båda länderna. Sammanlagt fem personer från den kubanska underrättelsetjänsten som suttit fängslade i USA har släppts, två sedan tidigare och resterande tre landade på Kuba i dag, sa Raul Castro i sitt tal. En icke namngiven amerikan som suttit fängslad i Kuba i över 20 år har också frigivits. Utöver det kommer Kuba även att släppa 53 politiska fångar, skriver AFP. 

Förhandlingarna har pågått länge och många latinamerikanska länder i regionen har satt press på USA om att återetablera relationen med Kuba. Beskedet är ett stort genombrott i de frostiga relationerna och för många kubaner är det ett glädjebesked, berättar vår korrespondent Lotten Collin som är på plats på Kuba. 

– Alla önskar sig givetvis en diplomatisk förbindelse mellan länderna av ekonomiska, politiska och familjära skäl. Att detta nu verkar hända är något som kommer att firas stort på gatorna i Havanna i kväll, säger Lotten Collin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".