Med fjärrundervisning kan det bli lättare att få kvalificerad modersmålsundervisning. Foto: Yasmine El Rafie/Sveriges Radio.

Regeringen vill underlätta för fjärrundervisning

"Det handlar till exempel om modersmål"
1:30 min

Regeringen föreslår i dag att fjärrundervisning ska underlättas för att få bättre tillgång till kvalificerade lärare.

Det handlar i första hand om de ämnen där behoven är som störst, till exempel modersmål, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

– Så att man kan få en bra modersmålsundervisning av hög kvalitet, även om man inte är så många elever på skolan som talar det språket. Moderna språk, men också andra ämnen där vi vet att detta kan vara ett sätt att öka kvaliteten på undervisningen.

Det förslag som regeringen i dag överlämnar till riksdagen är en definition av fjärrundervisning, i skollagen. Hittills har det varit oklart vad som avses med fjärrundervisning och när den får användas. Men efterfrågan har varit stor, särskilt i små kommuner med elever från många olika språkområden.

Definitionen av fjärrundervisning lyder: "En interaktiv undervisning med med informations- och kommunikationsteknik där lärare och elever är åtskilda i rum men inte i tid". För att fjärrundervisning ska kunna hålla en hög kvalitet så är det viktigt att det finns vuxna i klassrummet, säger Gustav Fridolin.

– Det kan vara lärare som är utbildade i andra ämnen, men har pedagogisk kunskap och kan samverka med den lärare som har ämneskompetens och som sitter någon annanstans, men har uppkoppling mot klassrummet.

Enligt förslaget är det tänkt att fjärrundervisning införs i grund- och gymnasieskolor från nästa höst, i de ämnen som regeringen bestämmer. Dessutom föreslås försöksverksamhet i andra ämnen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".