Greklands premiärminister Antonis Samaras. Foto: TT
Greklands premiärminister Antonis Samaras. Foto: TT

Spänt läge i Grekland - misslyckades välja ny president

"Vi är i en svår situation"
1:16 min

Det grekiska parlamentet har misslyckats med att utse en ny president. Nu riskerar den ekonomiska krisen i Grekland att blossa upp igen. Dessutom kan beskedet orsaka ny oro inom eurozonen.

– I kväll var den första av tre omröstningar om presidentposten. Vi är i en svår situation och jag är säker på att parlamentsledamöterna inser att vi inte ska ge oss ut på äventyrligheter i de omröstningar som är kvar, sade Greklands premiärminister Antonis Samaras i kväll.

Uttalandet kom efter att han hade förlorat den första omröstningen om vem som ska bli ny president i landet.

Presidentposten i Grekland är i det närmaste betydelselös, men själva valprocessen kan utlösa ett nyval till parlamentet. Grundlagen säger nämligen att det måste bli nyval om parlamentet inte kan utse en president.

Det märks tydligt en spänd stämning här i Grekland just nu. Ett nyval ser ut att föra den radikala vänstern Syriza till makten.

Syriza vill återställa mycket av de smärtsamma åtstramningar som genomförts de senaste fem åren för att föra Grekland bort från randen till statsbankrutt.

Det riskerar att leda till en ny konfrontation med de internationella långivarna, som står bakom Greklands rekordstora räddningspaket och i så fall troligen nya umbäranden för grekerna. Kanske är även ny oro inom eurozonen att vänta.

Den grekiske centralbankschefen Yannis Stournaras sa i dag, att ett nyval riskerar att medföra irreparabla skador på den grekiska ekonomin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".