Den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen. Foto: Cliff Owen/TT.
Ändrade ordvalet helt enligt plan, sa Yellen. Foto: Cliff Owen/TT

Fed-chefen ändrar ordval om räntan

"Höjs tidigast i april"
1:58 min

Den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen ändrade i går sin formulering om när en räntehöjning kan vara aktuell i USA.

Från att tidigare ha sagt att det inte ska ske på avsevärd tid sade hon igår i stället att Fed har tålamod med den låga räntan. Ett ord som analytikerna nu vrider och vänder på.

Räntan kommer inte höjas förrän tidigast i april var budskapet från Fed-chefen Janet Yellen vid gårdagens presskonferens. Det ändrade ordvalet om den framtida räntan var helt enligt plan, sade hon.

Den amerikanska räntan ligger i dag inom intervallet 0-0,25 procent och det är mycket sannolikt att den höjs under 2015.

USA:s ekonomi fortsätter att gå framåt, fler amerikaner får jobb och det kraftigt sjunkande oljepriset är snarare en fördel än en nackdel för landets ekonomi. Det säger Magnus Alvesson, prognoschef på Swedbank som höjer prognosen för USA:s tillväxt till cirka tre procent nästa år.

– Många amerikanska hushåll läger en stor del av sin budget oljerelaterade produkter, i synnerhet bensin. Så när priserna sjunker som de gör nu kommer det att gynna amerikanska hushåll. De kommer att öka sin konsumtion och det kommer att vara positivt för tillväxten.

– Så vi förväntar oss att nästa år kommer oljeprisnedgången trycka upp USA:s BNP med 0,2 till 0,3 procentenheter, säger Alvesson.

USA har återhämtat sig snabbare än Europa efter finanskrisen. Magnus Alvesson tror att det bland annat beror på den amerikanska centralbankens offensiva agerande.

– När man tittar ut över världen just nu är det ett av få positiva områden som finns. I princip är det USA som drar i den globala tillväxten. Fråga är hur länge de klarar av att göra det själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".