Concepción Arenas framför en skylt som visar de fem spionerna som nu släppts fria. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
1 av 3
Concepción Arenas framför en skylt som visar de fem spionerna som nu släppts fria. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Skylt i Havanna som kräver att USA friger fem kubanska spioner. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
2 av 3
Havanna är fullt av skyltar som kräver att de fem spionerna friges. I går landade de på Kuba. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
Kubanen René Gonzales med sin fru. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio.
3 av 3
René Gonzales med sin fru, redo att åka för att möta de tre kvarvarande spioner som nu släppts ut från amerikanskt fängelse. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

Kubaner firar frisläppta spioner

"Barack Obama har skrivit historia"
2:20 min

USA har släppt de tre kubanska spioner som suttit i amerikanskt fängelse i utbyte mot en amerikansk medborgare som satt fängslad på Kuba. Det är en del i att USA och Kuba efter drygt 50 år återupptar sina diplomatiska förbindelser.

– Det här är en lycklig dag för oss kubaner. När jag hörde nyheten så kunde jag inte vara kvar på jobbet, jag var tvungen att gå ut på gatan för att känna stämningen, säger Concepción Arenas.

Hon pekar upp mot den stora skylten bredvid henne, med bilder på de fem kubanska spionerna, los cinco, som de kallas på Kuba. Ser du det står "frige dom". Till slut har det hänt, jag tror inte att det är sant, säger Concepción Arenas.

Samma uppsluppna stämning råder några kvarter därifrån, på René Gonzales kontor. René Gonzales är en av de fem kubanska spioner som greps 1998, anklagade för att spionera på exilkubaner i Miami. Han frigavs redan 2011, och har sedan dess kämpat för att de som fortfarande sitter kvar i amerikanskt fängelse också ska släppas.

– Barack Obama har skrivit historia, säger René Gonzales. Från och med nu är det vi, det kubanska och det amerikanska folket som kan skriva historia, genom att börja närma oss varann.

Det är onekligen ett närmande som nu skett. Förutom fångutbytet har Barack Obama meddelat att USA kommer öppna en ambassad i Havanna. Det talas om att underlätta för spridning av internet på ön. Och - viktigast av allt för kubanerna - Obama vill att det 50 år långa handelsembargot ska luckras upp.

Obama är modig som vågar ta det här steget. Många amerikaner motsätter sig det här, säger René Gonzales, innan regeringsrepresentanter drar iväg honom till en väntande bil.

– Jag ska iväg och träffa Raúl Castro, tillsammans ska vi välkomna de frisläppta spionerna, säger han, samtidigt som anhängarna jublar utanför.

En längre intervju med René Gonzales sänds i Studio Ett i eftermiddag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".