Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund. Foto: Bertil Ericson/TT.

Direkt: Hägglund om flyktingutspelet

Göran Hägglund (KD) om den svenska asyl- och flyktingpolitiken
24 min

Ekot direktrapporterar från Göran Hägglunds (KD) presskonferens som startar 10.00.

KD vill minska statens kostnader för asylsökande, och föreslår bland annat:

  • Att bara utfärda tillfälliga uppehållstillstånd de första tre åren, i stället för permanenta tillstånd. Om den asylsökande inte skaffar jobb.
  • Snabbare asylprocess för asylsökande från länder som betraktas som säkra
  • Sänkta etableringsbidrag.
  • Att asylsökande ska kunna tjäna upp till en halv miljon kronor skattefritt under de första fem åren i Sverige.

Frida Svensson: Hej och välkommen till dagens direktrapport med anledning av Kristdemokraternas utspel om förändringar av integrationspolitiken. Kristdemokraterna vill minska statens kostnader för asylsökande och föreslår sänkt etableringsersättning och tillfälliga uppehållstillstånd.

09:47, 18 December 2014

Frida Svensson: "Jag tänker varken hålla fast vid en politik som inte fungerar eller acceptera beslut som inskränker asylrätten", skriver Hägglund på Dagens Nyheters debattsida.

Presskonferensen i dag startar klockan 10 och hålls i Riksdagens presscenter.

09:49, 18 December 2014

Frida Svensson: ”Vi som står för öppenhet och generositet behöver ge bättre svar på hur vi möter problem med flyktingmottagandet”, skriver Hägglund på Twitter.

09:54, 18 December 2014

Frida Svensson: Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm är kritisk emot tonen i Göran Hägglunds utspel, säger hon till Svenska Dagbladet.
– Han sänder signalen att människor som kommer hit är ett problem, säger hon och hoppas att övriga i Alliansen inte ansluter sig till förslagen.

09:57, 18 December 2014

Frida Svensson: Vilken minut som helst kommer presskonferensen att börja. Du är välkommen att kommentera eller ställa frågor i fältet nedan.

09:59, 18 December 2014

Frida Svensson: Nu kommer Hägglund in och hälsar alla välkomna. Kamerorna smattrar till.

10:02, 18 December 2014

Frida Svensson: Integrationspolitiken i Sverige är ett område där vi inte lyckas tillräckligt bra idag, det är misslyckanden som drabbar människor på flykt undan krig och förföljelse, säger Hägglund.

10:04, 18 December 2014

Frida Svensson: - Vi behöver vässa politiken, säger Hägglund.

10:04, 18 December 2014

Frida Svensson: - När man ser att människor inte kommer i arbete eller bor under värdiga förhållanden så skapar det oro, säger Hägglund.

10:04, 18 December 2014

Frida Svensson: Hägglund säger att poltiken måste ta tag i de samhällsproblem som finns. - Grunden för vår politik handlar om asylrätten och att Sverige ska vara en fristad, säger han.

10:05, 18 December 2014

Frida Svensson: - Vi måste förbättra mottagandet, säger Hägglund. Han visar nu några bilder.
Han säger att situationen idag är besvärlig, och det besvärliga för politiken är inte stort i förhållande till hur besvärligt flyktingarna har det.

10:06, 18 December 2014

Frida Svensson: - Vi ser att sysselsättningen är lägre, och bland de här grupperna finns ett ekonomiskt utanförskap som vi ska bidra till att lösa, säger Hägglund.

10:06, 18 December 2014

Frida Svensson: - Vi ser att vi har en situation då sysselsättningsgraden förändras på ett sätt som inte är tillräckligt snabbt eller tillräckligt stark, även om vi gör framsteg bland utrikesfödda, säger Hägglund.

10:07, 18 December 2014

Frida Svensson: - Sysselsättningsgraden har ökat, men kan bli bättre, menar Hägglund.

10:07, 18 December 2014

Frida Svensson: - Andelen som helt står utanför arbetskraften har minskat, så vi ser en del positiva tecken. När vi tittar på ekonomiskt utsatthet ser vi att vissa barnhushåll har en situation som måste förbättras, säger Hägglund.

10:08, 18 December 2014

Frida Svensson: Hägglund säger att en bra slutsats är att Alliansens jobbpolitik har haft effekt, men också att den inte varit tillräcklig. - Det krävs mer reformer, säger han.

10:09, 18 December 2014

Frida Svensson: - Vi vill motverka utbredd arbetslöshet och fattigdomsfällor, säger han.
I dag vill vi stärka drivkraften att gå från bidrag till egen lön.

10:10, 18 December 2014

Frida Svensson: - Självklart ska den svenska modellen med kollektivavtal stå fast, menar Hägglund.

10:11, 18 December 2014

Frida Svensson: - Vi vet att det är ett problem att det kan gå lång tid tills dess att man kommer i arbete. Vi vill att fler ska få in en fot på arbetsmarknaden, säger Hägglund.

10:12, 18 December 2014

Frida Svensson: - Vi vill se över etableringsersättningen, säger Hägglund. Ett annat förslag handlar om tillfälliga uppehållstillstånd. Permanenta uppehållstillstånd kan ges efter tre år om det fortfarande finns risk för hot, förklarar han.

10:13, 18 December 2014

Frida Svensson: - Vi måste korta handläggningstiderna hos Migrationsverket. Vi vill ordna ett snabbspår för de som kommer från säkrare länder, säger han. Det kan förbättra Migrationsverkets kapacitet, säger Hägglund.

10:14, 18 December 2014

Frida Svensson: - Det här är konkreta förslag som vi vill diskutera, även om de inte löser alla problem, säger Hägglund. Vi behöver diskutera hur människor i vårt land ska snabbare kommer in i arbete.

10:16, 18 December 2014

Frida Svensson: - Det här förslagen fäller inte ner några bommar vid Sveriges gränser, utan det handlar om hur vi ska förbättra situationen för de som når Sverige, förklarar Hägglund.

10:16, 18 December 2014

Frida Svensson: - Vi måste pröva vägar som gör att människor kommer i arbete. Då är det bra för alla oss andra, säger Hägglund, som menar att utrikesfödda eller flyktingar skiljer sig något från den inrikesfödda befolkningen vad gäller att komma in på arbetsmarknaden.

10:18, 18 December 2014

Frida Svensson: - Det ska löna sig att gå från bidrag till arbete, säger Hägglund.

10:18, 18 December 2014

Frida Svensson: - Det är väldigt få som omedelbart kommer in i arbete, därför sätter vi gränsen för fem år vad gäller etableringsersättningen och etableringsavdrag. Vi sätter gränsen vid tre år när det kommer till förslagen om uppehållstillstånd för att man ska kunna följa upp vad som händer i landet där man flyr ifrån.

- Väldigt många länder i vår omvärld har tillfälliga uppehållstillstånd, Sverige har inte det. Vi tror att vårt förslag kan bidra till att andra länder känner att de ska göra mer, säger Hägglund.

10:22, 18 December 2014

Frida Svensson: Hägglund får en fråga som rör Sverigedemokraterna.
- Jag är trött på frågor som börjar och slutar med Sverigedemokraterna. Vi måste kunna prata om sådana här frågor utan att prata om Sverigedemokraterna, det tror jag att svenska folket vill också.

10:23, 18 December 2014

Frida Svensson: Var ligger den stora besparingen, handlar det om att minska volymen?
- Ord volym eller tak finns inte i mitt tänkande, men vi måste föra en poliitk som handlar om att människor snabbt kommer in i jobb. Vi har människor som kommer in i arbete alldels för sent och då medför det kostnader.
Nu låter Hägglund lite irriterad i tonen.

10:25, 18 December 2014

Frida Svensson: - Det finns väldigt många orsaker till att man inte kommer in i arbete. Det kan exempelvis röra sig hos en okunskap eller rädsla hos arbetsgivare, det finns väldigt många olika förklaringar, säger Hägglund.

10:26, 18 December 2014

Frida Svensson: - Det här är konstruktiva förslag som syftar till att människor snabbare ska komma in i arbetsmaknaden och få en bättre bostadssituation, säger Hägglund och hoppas att förslagen ska fungera som en "morot".

10:29, 18 December 2014

Frida Svensson: - Det är viktigt att hjälpa människor när de akuta skyddsbehoven finns, menar Hägglund. Flera länder har tillfälliga uppehållstillstånd, och jag tror att det är bra att ansluta sig till hur det ser ut i omvärlden, förklarar Hägglund.

Han säger att det finns andra länder som borde göra mer för flyktingar och ta ett större ansvar.

10:31, 18 December 2014

Frida Svensson: Då avrundar vi KD:s och Göran Hägglunds presskonferens. Tack så mycket för att ni följt oss! Snart kommer en sammanfattande artikel. Klicka in på Sverigesradio.se för mer politiska nyheter.

10:35, 18 December 2014

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".