Ekots Agneta Ramberg och studenter i Havanna efter beskedet att USA och Kuba återupptar sina relationer. Foto: Sveriges Radio/TT.
Ekots Agneta Ramberg kommenterar beskedet från USA och Kuba. Foto: Sveriges Radio/TT.

Kuba: Obama gör sig av med kvarleva från kalla kriget

50 års amerikansk politik har inte fungerat
2:08 min

Reaktionerna I USA var blandade, men resten av världen har mött beskedet om återupptagna relationer mellan USA och Kuba med entusiasm.

EU kallade det en "historisk vändpunkt."

I Latinamerika, där även regeringar som är nära allierade till USA länge har fördömt den amerikanska Kubapolitiken och krävt en normalisering, hälsades beskedet med stor glädje.

Och det har kommit fram att den latinamerikanske påven, Franciskus, har spelat en nyckelroll i den 18 månader långa hemliga förhandlingsprocess som ledde fram till den historiska uppgörelsen.

Det är kvarleva från kalla krigets dagar som Obama nu satsar på att göra sig av med. En restpost från den tid när Kuba var ett sovjetallierat land precis utanför USA:s kust.

Obama beskrev i sitt tal igår de amerikanska försöken att isolera Kuba som en "förlegad" politik med rötter i sådant som hände innan de flesta av hans amerikanska åhörare ens var födda.

Och den amerikanska politiken har ju inte fungerat. Över 50 år av handelsembargo och strikta restriktioner har inte fällt den kubanska regimen, och har ibland snarare isolerat USA och slagit tillbaka mot amerikanska intressen i regionen.

Obama lovade redan när han tillträdde att "ompröva" USAs relation till Kuba. Nu har han två år kvar på presidentposten och sitt eftermäle att tänka på. En normalisering med Kuba hör till det han vill lämna efter sig.

Men det är början på en normalisering som kommer att ta tid och står inför en rad hinder.

Handelsembargot mot Kuba är amerikansk lag. Det kan inte Obama häva, det kan bara kongressen, och där har republikanerna majoritet åtminstone fram till valet 2016.

Republikanska politikers reaktioner på Obamas tal igår bådade inte gott för möjligheterna att få igenom ett upphävt handelsembargo.

Vad Obama gör nu är att utnyttja sin presidentmakt så långt han kan sträcka den, och nagga embargot och restriktionerna mot Kuba i kanterna så mycket han kan.

Men en verklig normalisering och ett upphävt handelsembargo kan ta lång tid. Om inte den nu påbörjade normaliseringen i sig gradvis föder nya politiska attityder hos Obamas motståndare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".