Göran Hägglund (KD) vill hitta fler vägar för utrikesfödda att komma in på arbetsmarknaden. Foto: Jessica Gow/TT
Göran Hägglund (KD) vill hitta fler vägar för utrikesfödda att komma in på arbetsmarknaden. Foto: Jessica Gow/TT

KD: Integrationen måste förbättras

KD-ledaren Göran Hägglund gjorde i dag klart att politiska förslag som kan vässa integrationspolitiken måste kunna diskuteras utan att Sverigedemokraterna hamnar i centrum.  – Ord volym eller tak finns inte i mitt tänkande, sade Hägglund under en pressträff.

Kristdemokraterna föreslår att kostnaderna för flyktingmottagandet ska dras ned genom lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare handläggning hos Migrationsverket. Det skriver partiledare Göran Hägglund på DN Debatt.

På torsdagsförmiddagen kommenterade Göran Hägglund partiets förslag under en pressträff.

- Det skapar oro i samhället när man ser att människor inte kommer i arbete och har värdiga boendeförhållanden, säger Hägglund och menar att integrationspolitiken i Sverige har brister.

Han var noga med att understryka att Sverige ska vara en fristad för de som flyr och att asylrätten är en grund i svensk politik. Men han säger att mottagandet behöver förbättras för att fler ska komma in på arbetsplatsen och för att minska det ekonomiska utanförskapet.

 - Vi måste pröva fler vägar som gör att människor kommer i arbete. Då är det bra för alla oss andra, säger Hägglund.

Hägglund fick också frågan om var den stora besparingen ligger i partiets förslag, och om det handlar om en minskning av volymen av de som söker sig till Sverige.

– Ord volym eller tak finns inte i mitt tänkande, men vi måste föra en poliitk som handlar om att människor snabbt kommer får ett arbete. Vi har människor som kommer in i arbete alldels för sent och då medför det kostnader, säger Hägglund.

Det dröjde inte länge innan Hägglund fick en fråga som rörde Sverigedemokraterna. Hägglund gjorde då klart att integrationspolitiken måste diskuteras utan att Sverigedemokraterna hamnar i centrum.

- Jag är trött på frågor som börjar och slutar med Sverigedemokraterna. Vi måste kunna prata om sådana här frågor utan att prata om Sverigedemokraterna, det tror jag att svenska folket vill också. 

Nu vill han att förslagen ska ge möjligheter till snabb etablering, framför allt genom att stärka drivkrafterna till eget arbete. Förebilden är jobbskatteavdraget.

Göran Hägglunds utspel om förändrad asyl- och integrationspolitik kom inte som en blixt från klar himmel.

- Frågan var inte om utspelet skulle komma, utan när, säger Ann-Cathrine Jungar, statsvetare vid Södertörns högskola, till TT.

Hon är expert på högerradikala partier i Europa och ser en klar parallell till vad som hänt i andra europeiska länder. När ett invandringskritiskt parti som Sverigedemokraterna fått stort väljarstöd så börjar även andra partier prata mer invandring. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".