Fredrik Furtenbach
Fredrik Furtenbach, Sveriges Radios inrikespolitiske kommentator. Foto: Sveriges Radio

Furtenbach: MP kammade hem tröstpris istället för Förbifarten

Furtenbach om Förbifart Stockholm: MP var tvungna att ge sig
1:26 min

Regeringen har bestämt sig för att stoppa frysningen av Förbifart Stockholm och därmed gå vidare med motorvägsbygget. Det meddelade Åsa Romson (MP) och Anna Johansson (S) på en presskonferens idag. Ekots inrikespolitiske kommentator Fredrik Furtenbach kommenterar.

– Beskedet att man skulle häva stoppet av bygget var väntat. Däremot var det en nyhet vad Miljöpartiet har fått igenom i stället som ett slags tröstpris - nämligen uppdragen att man ska försöka öka framkomligheten för bussar på Förbifarten  och att man ska försöka få till en tunnelbanelinje till i Stockholm, mellan Liljeholmen och Kungsholmen, säger Fredrik Furtenbach.

Är  den en vinst eller en förlust för Miljöpartiet?

– Det är en förlust. De var tvungna att ge sig. Deras plan att Stockholms Stad och Stockholms landsting skulle komma överens om att man skulle använda pengarna från strängselskatterna till något annat än Förbifarten har misslyckats.  Det andra är att kompromissen har tagits emot på ett väldigt dåligt sätt, det har nästan bara handlat om att byggstoppet kostar miljoner per dag.

Kommer bygget igång nu?

– Ja, det måste vi räkna med. De här uppdragen ska ju inte få försena bygget.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".