Arkivbild på sökhunden Schack på Arlanda flygplats i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Arkivbild på sökhunden Schack på Arlanda flygplats i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Sökhundarnas jobb sparade halv miljard

"Kan leta efter i princip vad som helst"
1:32 min

Sökhundarna som jobbar för Tullverket har gjort stora beslag av narkotika och vapen. I år har de sparat samhället kostnader på runt en halv miljard kronor, det visar en rapport från myndigheten. Samtidigt inleds nu ett försök med att träna hundarna på att hitta nätdrogen Spice.

Anders Lundberg är hundsamordnare vid tullen i Malmö.

– Det vill jag nog påstå att vi är effektivare idag än vad vi var tidigare, säger han.

Vetenskapliga träningsmetoder och bättre urval har gjort att tullverkets hundar fortsätter att göra allt fler beslag. Tidigare kallades hundarna för narkotikasökhundar, men nu har tullens 50 hundar tränats för att också hitta vapen. Därför kallas de numera för sökhundar.

Tullverket ska nu starta ett försök att träna hundar på att hitta nätdrogen Spice.

– Vi ser ju att hundarna har ett brett spektra och kan leta efter i princip vad som helst, säger Anders Lundberg.

Årets sökhund heter Zak, en energisk springerspaniel, som hittills i år gjort över 130 narkotikabeslag. Ett litet axplock ur listan: fem kilo kokain i en gasoltub i en husbil, tre kilo amfetamin i en bilkylare och 30 kilo cannabis i balkarna på en bil.

Niklas Delin är tulltjänsteman 

– Han är nästa som en liten duracellkanin. Man bara sätter på honom och så springer han och letar och slutar inte, ibland får man säga till på skarpen, säger han.

Sökhundarna har den stora fördelen att de inte har fördomar. Anders Lundberg stannade en gång en buss på Öresundsbron för att kontrollera några ungdomar som han misstänkte hade narkotika.

– Så gick då alla ungdomar förbi utan problem, men en man i kostym som jag inte hade lagt märke till blev hunden väldigt intresserad av och markerade. Han hade också narkotika på sig. Där ser man hur man kan bli lurad av sina egna förutfattade meningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".