Åsa Romson, Miljöpartiet, Förbifart Stockholm
Foto: TT

MP ger upp Förbifart Stockholm

"Definitivt ett dåligt projekt"
1:36 min

Miljöpartiet ger upp sitt motstånd mot Förbifart Stockholm. Den frysning och byggstopp som rått sen i höstas hävs från den första januari, bestlutade regeringen idag.

Miljöpartiets språkrör, och tillika miljöminister, Åsa Romson menar att när det borgerligt styrda landstingent i Stockholm inte ville omförhandla finaniseringen går det inte att vara emot redan ingångna avtal.

– Det är tungt. Men vi måste konstatera att den samsyn som krävs för att kunna omfördela finansieringen från trängselskatterna till kollektivtrafikutveckling i Stockholm och från förbifarten, den samsynen har inte gått att nå.

Det Åsa Romson syftar på var ett möte som lokalpolitiker i Stockholm hade med infrastrukturminister Anna Johansson i måndags. Då sade det alliansstyrda landstingen bestämt nej till att omförhandla finansieringen av Förbifart Stockholm och föra över en del av pengarna till kollektivtrafiken.

I det läget finns inget annat alternativ än att säga ja, även om Miljöpartiet fortfarande tycker att det är ett miljömässigt mycket dåligt projekt, menar Åsa Romson.

– Det här är definitivt ett dåligt projekt sett utifrån en god stadsutveckling och bättre miljö i Stockholm och i hela Sverige.

Men helt lottlösa blir inte Miljöpartiet. Regeringen tänker utreda om kollektivtrafiken kan få en bättre lösning på förbifarten. Infrastrukturminister Anna Johansson (S) sätter dock upp gränser.

– Det får inte ta längre tid, det får inte bli dyrare. Men finns det åtgärder man kan göra inom ramen så vill vi att man återkommer med de förslagen.

Förbifarten är ett omtvistat projekt. Det är dyrt, 29 miljarder har nämnts, och det kan leda till ökad trafik och mer utsläpp.
Anna Johansson förstår miljökritikernas oro, men skälen för väger tyngre.

– Samtidigt ser vi att det här är en nödvändig utveckling av stockholmstrafiken. Därför att det idag är köer, det är mycket stillastående och vi behöver ha bättre flöden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".